Policija raspustila konzervativnu konferenciju, među sudionicima i Ladislav Ilčić

Tockazarez.hr

17.04.2024

Policija raspustila konzervativnu konferenciju, među sudionicima i Ladislav Ilčić

Foto: Canva (Ilustracija)

Kardinal Müller usporedio je policijsku akciju s “nacističkom njemačkom”.

Policija je u Bruxellesu u utorak raspustila dvodnevnu konferenciju “Nacionalnog konzervativizma”. Gradonačelnik briselskog okruga Saint-Josse, Emir Kir, potvrdio je platformi “X” (bivši Twitter) da je izdao nalog da se “osigura javna sigurnost”. Kako javlja “BBC”, Kir je u poruci organizatorima rekao da su neki sudionici konferencije imali rasističke i homofobne stavove. “Među tim ličnostima je nekoliko sudionika, posebno iz desničarske konzervativne, vjerske desnice i europske ekstremne desnice”, kazao je.

Unatoč policijskoj blokadi na ulazima, organizatori su nastavili s programom. Kako javljaju mediji, njemački kardinal Gerhard Ludwig Müller mogao je nastupiti na konferenciji. Rečeno je da je kardinal bio šokiran upadom policije. “Ovo je kao nacistička Njemačka”, kazao je Müller prema članku na blogu autora Roda Drehera.

Prema web stranici konferencije, sudionici su bili zagovornik Brexita Nigel Farage, mađarski premijer Viktor Orban, bivši francuski predsjednički kandidat Eric Zemmour. Nacionalnu konferenciju organizira jedan “think-tank” iz konzervativnog spektra, a cilj konferencije je okupiti “javne osobe, novinare, znanstvenike i studente”. Na skupu je bio i Ladislav Ilčić.