Poljski biskupi odredili kako bi svećenici trebali nastupati u medijima i na društvenim mrežama

Tockazarez.hr

03.04.2023

Poljski biskupi odredili kako bi svećenici trebali nastupati u medijima i na društvenim mrežama

Foto: Maximilian von Lachner

Od sada svećenici, redovnici i laici u crkvenim službama u Katoličkoj crkvi u Poljskoj moraju paziti kako nastupaju u medijima i kako im izgleda profil na društvenim mrežama.

Ovu novu i neobičnu odredbu donijeli su poljski biskupi koja stupa na snagu 20. travnja, izvještava KNA. Po novoj odredbi Poljske biskupske konferencije, svećenici, redovnici i laici u crkvenim službama dužni su djelovati odgovorno i bez polariziranja u medijima. Važno je pored ostalog da je ono što govore i pišu u skladu s crkvenim naukom. Svećenici kao i redovnici mogu govoriti u ime Crkve ili svoje odgovarajuće institucije samo po nalogu poglavara. Inače dekret kaže da se na svećenike i redovnike uvijek gleda kao predstavnike Katoličke crkve, čak i onda kada koriste privatne račune na društvenim mrežama. Zato je po novim propisima potrebna prepoznatljivost, primjerice da na profilnim slikama budu vidljivi u propisanoj odjeći.

Ovaj se dekret odnosi na cijelu Katoličku crkvu u Poljskoj. Cilj je pored ostalog da se poruka evanđelja “ispravno i plodonosno” prenosi putem novih medija. No, u ovom slučaju nameće se pitanje koliko je time ugrožena sloboda mišljenja i govora. Iako poljski biskupi nisu naveli konkretne razloge za ovaj dekret, jasno je da se time želi ispraviti narušeni ugled. Tako je nedavno zbog nacističkih usporedbi u jednom tekstu na Facebooku, poljskom svećeniku Romanu Kneblewskom zabranjeno “izražavanje u medijima bilo koje vrste”, dakle na internetu ili u tradicionalnim medijima. Taj isti svećenik već je bio poznat po svojim nacionalističkim pozicijama i ekstremnim stavovima o pandemiji.

Osim svih ovih pravila kako bi se svećenici, redovnici i laici u crkvenim službama trebali ponašati u medijima i na društvenim mrežama, dekret donosi i neke opće odredbe. Poglavari  ili ovlaštena osoba morat će ubuduće upravljati mrežnim stranicama i profilima dotične crkvene ustanove, dok se mise smiju prenositi samo uživo, a snimke bogoslužja u isječcima.

Koliko će doista biti “plodonosna” ovakva neobična odredba, pokazat će vrijeme. Ali se već sada postavlja pitanje, koliko će crkvenim osobama biti ugrožena sloboda mišljenja i izražavanja.