Protiv populizma i pesimizma

Tockazarez.hr

29.04.2023

Protiv populizma i pesimizma

Foto: Vatican News

Papa Franjo je tijekom svog posjeta Mađarskoj upozorio na pesimizam i populizam, govorio je o blizini i milosrđu.

Pisali smo jučer o papinom posjetu Mađarskoj i postavili pitanje, kakvu će poruku papa Franjo poslati mađarskim biskupima i političarima, posebice Viktoru Orbanu. U uvodnom govoru u nazočnosti čelnika države, politike i civilnog društva, odlučno se suprotstavio populistima u europskim zemljama. Nekoliko puta je citirao utemeljitelja Europske Unije, Alcidea De Gasperija i Roberta Schumana, koji su zagovarali ujedinjenu Europu kao pokretačku snagu mira. S pogledom na rat u Ukrajini, papa je postavio pitanje kamo idu kreativni napori za mir.

Viktor Orban je u usporedbi s predsjednicom Novak djelovao poprilično nespretno, a papa pored njega suzdržano. Moguće da je razlog u suprotnim stavovima i riječima koje je papa uputio najvjerojatnije na njegov račun. U svom govoru podsjetio je na mađarski ustav: “Predani smo obvezi pomoći potrebitima i siromašnima.” Ostaje otvoreno je li papa time mislio na brojne izbjeglice koje dolaze u Mađarsku, bježeći od rata i gladi.

Pravi put je u blizini i milosrđu

Papa Franjo upozorio je Katoličku crkvu u Mađarskoj na pesimizam, ali i na prilagođavanje svijetu. Crkva se mora čuvati onih “koji uvijek tvrde da je sve izgubljeno, da vrijednosti prošlosti više ne postoje i da ne znamo gdje ćemo završiti”, upozorio je Franjo na susretu s više od tisuću svećenika, redovnika i kateheta u bazilici Svetog Stjepana u Budimpešti. Kao i u drugim istočnoeuropskim zemljama, Katolička crkva u Mađarskoj se smatra pretežno konzervativnom.

Nadalje je papa Franjo pozvao biskupe, svećenike i redovnike da ne otvrdnu i da se ne zatvore ili zauzmu “borbeni stav”. Umjesto toga, kaže papa, kršćani bi ove okolnosti trebali vidjeti kao priliku za traženje novih načina, sredstava i oblika izražavanja. Općenito, potrebno je obnoviti pastoral i to na sinodalan način, dakle sa svima zajedno, smatra Franjo. Nadalje je upozorio da ne treba ponavljati kako je u prošlosti sve bilo bolje. Prenošenje vjere ima prednost u aktivnoj suradnji klera i laika. Da bi se to dogodilo, morale bi se prevladati podjele i polarizacije unutar Crkve. Prema papinim riječima, pravi se put nalazi u blizini i milosrđu, ne u strogosti, nego u zajedništvu.