Režimski progon Crkve i opozicije u Nikaragvi

Dalibor Milas

11.09.2023

Režimski progon Crkve i opozicije u Nikaragvi

CC

U Nikaragvi se u posljednjih nekoliko godina događaju strašne stvari. Režim Daniela Ortege i njegove supruge Rosario Murillo uspio je vratiti zemlju u srednji vijek.

Zgrade privatnog katoličkog sveučilišta “Universidad Centroamericana” u Managui, kojima su sve do nedavno upravljali isusovci, trenutno su sablasno prazne. Tamo gdje su brojni mladi ljudi strastveno učili, raspravljali i gledali kako Nikaragvu učiniti boljim mjestom za život sada više nema nikoga. Razlog: sandinistička vlada Daniela Ortege, koji je i sam studirao kod isusovaca, označila je crkveno sveučilište kao “središte terorizma” i konfiscirala ga.

Ortegini “ljevičari” su u međuvremenu zabranili čak i isusovački red te im zaplijenili svu imovinu.

Odredba Vlade 105-2023 utvrđuje da se nekretnine i pokretnine Družbe Isusove u zemlji prenose na državu. Kao i u drugim slučajevima ukidanja pravne osobnosti koje je režim uspostavio počevši od 2018. godine, odluka je donesena bez administrativnih postupaka utvrđenih zakonom. Isusovcima nije dana ni mogućnost da se obrate nepristranom sucu. Država svoju skandaloznu odluku argumentira izlikom da isusovci nisu podnijeli poreznu prijavu dok šokirani isusovci upozoravaju da je riječ o posljednjoj u nizu autoritarnih mjera protiv Katoličke crkve i pripadnika opozicije te da ovo sve skupa podsjeća na „najmračnija vremena“.

Podsjetimo da su se odnosi između režima predsjednika Daniela Ortege i Katoličke crkve naglo pogoršali otkako su nikaragvanske vlasti ugušile prosvjede protiv niza kontroverznih reformi koje je vlada provodila 2018., a Ortega je optužio biskupe da planiraju njegov puč. Crkva je od tada meta brojnih napada i zastrašivanja, a nekoliko istaknutijih svećenika i redovnika je ili protjerano ili uhićeno. Jedan od njih je i monsinjor  Rolando Álvarez, biskup Matagalpe, osuđen na 26 godina zatvora bez suđenja, pod optužbom za urotu protiv nacionalnog integriteta, veleizdaju i širenje lažnih vijesti. Pripadnici Katoličke crkve u Nikaragvi više nemaju mira.

Ortegin Pokret sandinističke obnove je nikaragvanska politička stranka koju su osnovali disidenti iz Sandinističkog fronta nacionalnog oslobođenja. Stranka je osnovana 18. svibnja 1995. na stotu obljetnicu rođendana Augusta Césara Sandina. Njegovo naslijeđe svojatala je Sandinistička fronta nacionalnog oslobođenja (FSLN), koja je zbacila Somozinu diktaturu 1979., a MRS je uzeo Sandinov šešir kao simbol na stranačkoj zastavi. Politički analitičari sugeriraju da Ortegina stranka naginje ljevičarskom nacionalizmu.

Srednjoamerička provincija Družbe Isusove oštro je osudila odredbu kojom su nikaragvanske vlasti ukinule pravni status Družbe Isusove.

Isusovci su stava da je sve ovo „dio politike terora nad stanovništvom i najsustavnije represije na nacionalnoj razini koju  provodi Vlada Daniela Ortege, a koje je skupina stručnjaka koju je Organizacija Ujedinjenih naroda ustanovila u Nikaragvi već definirala “zločinima protiv čovječnosti”.

Ortegini sandinisti su u posljednjih nekoliko mjeseci uspjeli zatvoriti i blokirati sve nepoćudne nevladine organizacije. Kada je Crkva u pitanju, riječ je o institucijama koje se bave obrazovanjem i zdravstvom. Raspušten je čak i Caritas, a redovnice Majke Terezije su protjerane iz države. Nikome nije jasno tko bi ih trebao zamijeniti. Najspecifičnija je situacija s katoličkim sveučilištem: studenti su doista prosvjedovali protiv masovnog krčenja prašuma te za društvenu pravdu i prava indigenog stanovništva. Zavidni nastavni i istraživački rad koji je Srednjoameričko sveučilište ostvarilo u 63 godine svog postojanja prepoznat je i na nacionalnoj i na međunarodnoj razini te se odvija u skladu s obrazovnom tradicijom Družbe Isusove i smjernicama Katoličke crkve.

Ortegina zloupotreba vlasti zorno pokazuje da nisu samo desničari oni koji pokušavaju ideološki zloupotrijebiti Crkvu. Da je Crkva u Nikaragvi prešutjela očito nasilje i neopravdane napade na nevino stanovništvo, lijevi nacionalisti bi je pustili na miru.

Očito je ovo cijena koja se mora platiti u borbi za pravednije društvo, za zaštitu života, istine i slobode naroda Nikaragve.

Sve se ovo može tumačiti i kao povijesna ironija da sandinisti upravo sada zabranjuju isusovce i to u trenutku kada je papa Franjo prvi Latinoamerikanac na čelu Crkve i – prvi isusovac u povijesti. Druga je zanimljivost da je upravo prije točno 250 godina tadašnji papa Klement XIV. godine 1773. popustio pod političkim pritiskom kolonijalnih sila u Latinskoj Americi te bulom „Dominus ac Redemptor“ ukinuo isusovce kao red zato što su se borili protiv konkvistadora za prava Asteka i ostalih naroda koji su samo nastojali očuvati vlastiti identitet.

Trenutačno u Nikaragvi ne postoji ništa što bi upućivalo na pomirbu i kraj unutarpolitičkih sukoba i podjela, koje su u prošlosti već odnijele stotine nevinih života.

Za sada je ključno da Svijet ne izgubi Nikaragvu iz vida.

Kulturno-politički magazin Express (08.09.2023)