Teolog Reményi: Kršenje pravila je neophodno za promjene u Crkvi

Tockazarez.hr

16.04.2024

Teolog Reményi: Kršenje pravila je neophodno za promjene u Crkvi

Foto: Uni Würzburg

Fundamentalni teolog Matthias Reményi iz Würzburga smatra da je kršenje pravila neophodno za promjene u Katoličkoj crkvi.

U budućnosti će također biti sve više kršenja pravila jer norme i teorije koje stoje iza pravila više nisu plauzibilna, piše teolog u članku za “Kirche+Leben”.

Reményi objašnjava da su akcije poput “OutInChurch” ili “Ljubav pobjeđuje”, ali i laička propovijed, jedna vrsta kršenja pravila iz kojih proizlazi blagoslov. Društvena pitanja ili nova razmišljanja često su postala nova crkvena praksa, nekad i protiv ogorčenog otpora službene Crkve. Legitimacija kroz crkvene norme uslijedila je uvijek poslije.

Teolog Reményi u tome vidi paralele s građanskim neposluhom kroz klimatski aktivizam ili crkveni azil. Selektivno i proračunato kršenje pravila dakle nije rušenje zakona, nego “njegovo ponovno uspostavljenje”. Pravdu i pravo treba promicati, kazao je fundamentalni teolog iz Würzburga, a građanski je neposluh u tom smislu izraz onih koji ujedno poštuju zakon, a ne mogu izravno donositi zakone.

Reményi ističe da je načelo spasenja za Crkvu kao vrhovni zakon. Konkretno bi to značilo da je služenje životu vrhovna norma cjelokupnog crkvenog prava: “Trebamo imati zakone koji promiču život u punini i dobrobit za svakoga u sveobuhvatnom, cjelovitom smislu.” U slučaju #OutInChurch i blagoslova za gay parove, “nepoštivanje zakona iz pozicije nemoći” dešifriralo je “disfunkcionalni sustav i odalo počast povrijeđenima”, zaključio je Reményi.

katholisch.de