Timothy Radcliffe u Lovranu: Mediteran je arena sukoba, ali i mjesto susreta

Mario Trifunović

18.07.2023

Timothy Radcliffe u Lovranu: Mediteran je arena sukoba, ali i mjesto susreta

Foto: MTS/MT

Svjetski poznati teolog, svećenik i dominikanac s Oxforda Timothy Radcliffe sudjelovao je na Mediteranskim teološkim susretima u Lovranu. Održao je predavanje na temu koliko bi katoličanstvo trebalo tvrditi da je univerzalno.

“Mnoge napetosti unutar naših Crkava su između onih koji naglašavaju identitet koji je dan, tradiciju koju smo primili, i onih koji su afirmativniji za identitet koji treba otkriti, koji je pred nama”, istaknuo je Radcliffe, kojeg je papa Franjo nedavno pozvao na svjetsku Sinodsku skupštinu u Vatikanu. Dodao je kako “prijateljstvo njeguje identitet drugoga, a ipak nas nikada ne ostavlja onakvima kakvi jesmo”, te da je svako prijateljstvo “potvrda onoga što jesam, ali i transformacija.”

Glede toga naglasio je važnosti susreta i gostoljubivosti prema strancima. Nameće se pitanje kako se možemo sprijateljiti sa strancima, a ipak ostati svoji; biti otvoreni za transformaciju. Radcliffe ističe da je tradicionalni biblijski način razmatranja bio u smislu “gostoljubivosti prema strancima”.

“Ovo je ujedno i jedno od najhitnijih pitanja našeg vremena, posebice na Mediteranu. Kako se možemo sprijateljiti sa strancima, ostajući svoji, a opet otvoreni za transformaciju? Naše društvo suočeno je, kao nikada do sad, susretom punim nade i straha prema strancima”, kazao je te naglasio da su 350 milijuna migranata u pokretu, a da su sukobi u Ukrajini, Sudanu, Somaliji i Mjanmaru izazvali velike migracije. 

Poznato je da je Mediteran mjesto otvorenosti prema drugima, ali ujedno i – kako to ističe Radcliffe – “arena sukoba”. Spomenuo je i britanskog prevoditelja i pjesnika Jamie McKendricka koji tvrdi “da je porijeklo riječi strano – foreign – latinski foris, vrata”, pa postavio pitanje koje je od izuzetno važnosti za Kršćanske crkve danas: “Na koji način možemo otvoriti vrata, a da ne uništimo svoj dom?”

“Ako zalupimo vratima, nestat ćemo. Crkve bi trebale biti model životvornog odgovora ljudima u našem nesređenom svijetu. Trebali bismo utjeloviti životvornu gostoljubivost”, zaključio je.

Na kraju svog izlaganja, koje je obogatio i duhovitim dosjetkama, Radcliffe je izrazio radost što može sudjelovati na Mediteranskim teološkim susretima, posebno zbog izbranog naslova ovogodišnjeg susreta “Crkva ili sekte: između otvorenosti i ekskluzivnosti”.