Vatikan objavio dokument o ljudskom dostojanstvu

Tockazarez.hr

08.04.2024

Vatikan objavio dokument o ljudskom dostojanstvu

Foto: Twitter

Crkva se izjasnila o surogat majčinstvu, promjeni spola, pobačaju i eutanaziji.

Katolička crkva u potpunosti odbacuje surogat majčinstvo, promjenu spola, pobačaj i eutanaziju. Kako ističe u priopćenju objavljenom u ponedjeljak u Vatikanu, Crkva je svoj stav obrazložila time što joj je dužnost obraniti ljudsko dostojanstvo “darovano od Boga”.

Dokument nosi naziv “Dignitas infinita” i ima otprilike 25 stranica, a potpisao ga je glavni papin suradnik i šef vatikanskog Dikasterija za nauk vjere, kardinal Victor Fernandez. Papa Franjo odobrio je dokument 25. ožujka. Vatikan je prvi put objavio dokument o cjelovitom prikazu svih “povreda ljudskog dostojanstva iz perspektive Katoličke crkve”, a to uključuje pored ostalog i ostale važne teme i pitanja poput iskorištavanje radnika, trgovina ljudi, uništavanje okoliša, seksualno zlostavljanje unutar i izvan Crkve, nasilje nad ženama, rat te smrtnu kaznu.

Kao obrazloženje navode se općevažeća etička načela kao i Opća deklaraciju o ljudskim pravima iz 1948. te biblijski nauk o tome da su ljudi stvoreni na sliku Božju.

Braniti ideju ljudskog dostojanstva

U dokumentu Vatikan poziva države i vlade da brane ideju ljudskog dostojanstva te da im je dužnost ne samo zaštititi ljudsko dostojanstvo već i osigurati uvjete potrebne za razvoj u cjelovitom promicanju ljudske osobe.

A što se tiče pitanja transrodnosti Vatikan smatra da se sa svakim postupkom promjene spola obično riskira ugrožavanje jedinstvenog dostojanstva koje ljudsko biće posjeduje od trenutka začeća. Ipak za Katoličku crkvu postoji iznimka u slučajevima u kojima “osoba s genitalnim anomalijama prisutnim pri rođenju ili se kasnije razvija može odabrati liječenje kako bi se ispravile”.

Tekst još jednom naglašava negativan crkveni stav o surogat majčinstvu. Ova praksa narušava dostojanstvo djeteta i žene koja nosi dijete u ime drugih. Dijete na taj način postaje “samo objekt”, a majka nositeljica postaje “odvojena od djeteta koje raste u njoj”. Ono stoga postoji samo “puko sredstvo, podložno profitu” što je suprotnosti s “temeljnim dostojanstvom svakog ljudskog bića i njegovim pravom da uvijek bude priznat kao on sam” i da se ne nikada ne koristi kao instrument za nešto drugo.