“Važno je biti otvoren i uključiv prema drugima”

Tockazarez.hr

01.05.2023

“Važno je biti otvoren i uključiv prema drugima”

Foto: Vatican News

Papa Franjo je tijekom svog boravka u Mađarskoj pozvao na otvorenost prema strancima, drugima, migrantima i siromašnima.

Dok se papa Franjo ovih dana suprotstavio populistima i pozvao na pomoć potrebitima i siromašnima, na nedjeljnoj je misi pozvao na otvorenost prema migrantima i drugima. Po pitanju izbjeglica apelirao je: “Braćo i sestre, molim vas: otvorimo vrata!” Važno je “biti otvoren i uključiv prema drugima” kako bi rasli u bratstvu, što je put mira.

To vrijedi i za crkvene krugove, posebice biskupe. Pozvao je na jedinstvo unutar Crkve i podsjetio biskupe na ulogu “dušobrižnika”. Upozorio ih je da ne iskorištavaju svoju ulogu i ne tlače stado koje im je povjereno, da ne otimaju laicima njihovo područje i ne provode strog režim. Nadalje je istaknuo važnost ekumenizma i međureligijskog dijaloga. Među sudionicima bili su i predstavnici drugih kršćanskih denominacija i vjerskih zajednica. Posebno je naglasio kako su svi pozvani njegovati odnose bratstva i suradnje.

Papa Franjo je tijekom posjeta Mađarskoj još jednom pokazao strategiju koju provodi u istočnoj Europi: S jedne strane kritizira “ultraliberalne” tendencije na Zapadu te se oslanja na potporu kršćana istočne Europe s njihovom “vjerom od granita”. S druge pak strane želi pridonijeti da Crkva, politika i društvo postanu otvoreniji i spremniji na dijalog, a ne da traže oslonac u nostalgičnim idejama iz prošlosti.