Američki biskupi anonimno napadaju papu Franju

Tockazarez.hr

12.06.2024

Američki biskupi anonimno napadaju papu Franju

foto: Adobe Stock/Jiri Hera

Kažu da je dvosmislen i da ima autoritaran stil.

Američki biskupi, iako anonimno, u novoj knjizi govore o problemima s papom Franjom i njegovim vodstvom Katoličke crkve. Kako je utorak izvijestio portal “National Catholic Reporter”, biskupi optužuju Franju za autoritaran stil vodstva i potkopavanje papinskog autoriteta. “Papa bi trebao biti načelo jedinstva u Crkvi, a umjesto toga on potiče dvosmislenost koja pridonosi podjelama”, citira se jedan biskup u knjizi.

Knjiga nosi naslov “Prave ispovijesti: Glasovi vjere iz života u Crkvi” i sastoji se od intervjua. Urednik je Francis Maier, bivši pomoćnik nekadašnjeg nadbiskupa Philadelphije Charlesa Chaputa. Osim biskupa, svećenici i laici također otvoreno govore o aktualnom stanju Crkve i politike u SAD-u. Prema izvještaju na portalu oni uglavnom dolaze iz konzervativnog spektra, a mnogi od njih su htjeli ostati anonimni.

Biskupi smatraju da je Franjin stav prema SAD-u i njima očit i neopravdan. Jedan svećenik ističe: “Njegov je stav autoritaran. I znakovito je da niti jedan bogoslov nije došao u ovu biskupiju za vrijeme njegova pontifikata”. Drugi jedan biskup hvali Rimsku kuriju i da su se u Vatikanu usredotočili na potrebe mjesnih biskupa u posljednjih deset godina, za što je zaslužan papa Franjo. “Ali mislim da je njegov način vladanja zapravo prilično nemilosrdan i time potkopava autoritet papinske službe”. Navodno je Franjo okružen “klikom koja slijedi beskorisnu ideologiju”, kaže drugi svećenik te ističe da ta grupacija ima vrlo negativan stav o SAD-u.