Apel za otvorene crkve

Tockazarez.hr

08.06.2023

Apel za otvorene crkve

Envato

Sestra Gabriela Zinkl smatra da “crkve, koje su tijekom dana zatvorene, imaju jedan problem”. Jer, poruka da “Božja kuća” kao mjesto molite i tišine nije otvorena javnosti mogla bi biti fatalna. Apel za otvorene crkve.

“Zatvoreno možda zbog skrivenog bogatstva?” – šačica prolaznika začuđeno stoji pred zatvorenim vratima crkve u centru grada i čudi se. Iako ova ironična opaska definitivno ne odgovara stvarnosti, često u velikim gradovima znamo naletjeti na zatvorenu crkvu. Ne čudi stoga što je mnogima poznat osjećaj razočarenja kada se nađu pred zatvorenim crkvenim vratima.

No, zaključana crkva, osim za vrijeme slavlja svetih misa, ima jedan ozbiljan problem. Fatalno je vidjeti da je “Božja kuća” kao mjesto molitve i tišine usred bijela dana zatvorena. Osim toga, svaka odbijenica ili zatvorena vrata imaju mnogo veću težinu i ostaju nam dublje urezani u sjećanje kao negativna uspomena, nego prijateljska riječ na ulazu u crkvu nekom drugom prilikom.

Zašto su mnoge crkve kod nas danas zatvorene? Zbog straha odgovornih za krađu i vandalizam. Zbog nedostatka osoblja i adekvatnog nadzora. No, kakav to dojam ostavlja kod jednog posve običnog posjetitelja i tražitelja koji za sebe traži mjesto za tišinu, molitvu ili osamu? U većini slučajeva odgovorni i ne primjećuju razočaranje onih koji stoje pred zatvorenim vratima, jer oni uglavnom odlaze tiho i bez velike buke, ali s velikim ogorčenjem.

Naše crkve moraju ostati otvorene i tijekom radnog tjedna, a ne samo nedjeljom za vrijeme svetih misa. Držati crkvu otvorenom isplati se ne samo zbog njezine iskonske funkcije kao mjesta za (bogo)štovanje. Svaka crkva kao specifično dizajnirani arhitektonski objekt ima svoju duhovnu baštinu, ali i kao kuća posebne Božje prisutnosti. Neovisno o tome je li riječ o velikoj katedrali ili maloj seoskoj crkvi, svaka crkva je jednako važna. Svaka crkva je svojevrsna oaza koja nas podsjeća na Božju prisutnost usred ovog svijeta.

Pogotovo u vremenima kada se odričemo tolikih crkava i kada nas u pojedinim župnim uredima čeka samo glas telefonske sekretarice: ako mi kao Crkva u duhu Radosne vijesti Isusa Krista želimo tu biti za sve ljude, onda to pretpostavlja i otvorene Božje kuće za sve one koji (se) traže.

Sestra dr. Maria Gabriela Zinkl (SMCB) je rođena u Regensburgu. Trenutno boravi u njemačkom hospiciju Sv. Karla u Jeruzalemu te djeluje kao pedagoginja i docentica za crkveno pravo.

katholisch.de