Christoph Brüwer: I transrodne osobe su dio Crkve

Tockazarez.hr

29.07.2023

Christoph Brüwer: I transrodne osobe su dio Crkve

Envato

U jednom vatikanskom podcastu papa Franjo je jednoj trans osobi uputio nekoliko pastoralnih riječi. No, jedna druga poruka iziritirala je Christopha Brüwera. On je mišljenja da rasprave na Svjetskoj sinodi ne bi trebale ostati samo na priči.

 

“Gospodin je uvijek s nama. Uvijek! Čak i kad smo grešnici, on se približava da nam pomogne.” Ovom je rečenicom papa Franjo u podcastu reagirao na priču mlade transrodne osobe koja je progovorila o svojoj razapetosti između rodnog identiteta i vjere. Ovdje bi se Papi mogle pripisati dobre pastoralne namjere, jer on stalno ponavlja da nas “Bog voli takve kakvi jesmo” i potiče da se “ne damo i da nastavimo”. No, poruka koja pritom odjekuje ostaje ista: transrodne osobe su iz perspektive Crkve manjkave i grešne.

Naravno, sve je to u skladu s važećim naukom Crkve, prema kojem postoje dva spola te da svatko, muško i žensko, treba prepoznati i prihvatiti svoj spolni identitet (KKC 2333). No, to ne odgovara današnjoj stvarnosti, uključujući i najnovija znanstvena otkrića, i šteti ljudima koji – čak i u sadašnjoj krizi – ostaju vjerni Crkvi i žele joj pripadati.

Činjenica da se tema rodnog identiteta spominje i u dokumentima za Svjetsku sinodu, koja počinje u jesen, jasno daje do znanja da se ovdje ne radi samo o izoliranim sudbinama. Prošlog listopada radni dokument za kontinentalnu dionicu Sinode izvještava da mnogi ljudi osjećaju napetost između svog pripadanja Crkvi i svoje seksualne orijentacije ili identiteta. Ta su izvješća pokazala “da je ovaj poziv na prihvaćanje izazov mnogim mjesnim crkvama” (DKE br. 39).

Pitanje rodnog identiteta je stoga jedno od mnogih pitanja o kojima će se raspravljati na Svjetskoj sinodi. Instrumentum laboris ovako potiče na razmišljanje i raspravu: “Kako možemo stvoriti prostore u kojima se oni, koji se osjećaju povrijeđeno od strane Crkve i nepoželjni od strane vlastite zajednice, osjećaju priznati, dobrodošli, neodbačeni te slobodni postavljati svoja pitanja?” Ali ne može sve ostati na tome. Potrebne su promjene i u crkvenom nauku: transrodne osobe nisu samo deficitarni molitelji, već su sastavni dio Crkve. I tako ih treba i tretirati. Ostaje za nadati se da će Papa slijediti svoje shvaćanje sinodalnosti te imati sluha kada je riječ o pitanju roda i da će u tom procesu sazrjeti i neke odluke.

Christoph Brüwer ǀ katholisch.de