Franjina vizija “Crkve za sve”

Tockazarez.hr

08.08.2023

Franjina vizija “Crkve za sve”

Foto: KNA/Vatican Media/Romano Siciliani

Franjo je još jednom pred novinarima iznio svoju viziju “Crkve za sve”.

“Crkva je otvorena svima”, rekao je papa Franjo na povratnom letu iz Lisabona za Rim u nedjelju navečer. “Tada postoje zakoni koji reguliraju život unutar crkve.” Papa je odgovorio na pitanje o tome da žene i homoseksualci ne mogu primati sve sakramente u crkvi. “To ne znači da je zatvorena. Crkva je majka – ona prima sve,” dodao je Franjo.

Zato što je poput majke, ona ne želi nikoga isključiti. Svatko treba doći i “u molitvi i razgovoru” tražiti putove kako ići naprijed. To vrijedi za sve: bolesne i zdrave, stare i mlade, dobre i loše ljude, naravno i za homoseksualce, smatra 86-godišnjak.

Papa je razlikovao Crkvu kao majku i službe u Crkvi. To su načini da se pokrenemo i idemo naprijed. Ovdje je važno strpljenje kako bismo korak po korak pratili ljude u njihovom sazrijevanju. I doslovno: “Svatko od nas ima iskustvo da nas Majka Crkva prati na vlastitom putu sazrijevanja.”

Papa je od srijede do nedjelje nazočio Svjetskom danu mladih u Lisabonu. U svojim nastupima pred stotinama tisuća mladih sa svih kontinenata ponekad je odstupao od pripremljenih govora i slobodno govorio na španjolskom. U marijanskom svetištu Fatimi također se suzdržao od pripremljenog govora i očekivanom pozivu za mir i umjesto toga govorio o svojoj viziji otvorene Crkve za sve. Zbog neuobičajeno kratkih, slobodno održanih govora, nagađalo se o mogućim problemima s vidom i znakovima iscrpljenosti. Franjo je jasno kazao da nema problema s vidom.

Kad drži govor, Franjo se želi povezati s ljudima, a prije svega mladima istaknuti bitno. Dobra propovijed mora biti kratka, jasna i fokusirana, istaknuo je. “Propovijedi su ponekad mučenje”, rekao je. Ponegdje su ljudi izlazili van i pušili cigaretu. (mt/kna)