Hoće li kršćani u Jeruzalemu nakon brojnih napada napokon biti sigurni?

Tockazarez.hr

10.08.2023

Hoće li kršćani u Jeruzalemu nakon brojnih napada napokon biti sigurni?

Foto: Canva

Nakon brojnih napada na kršćane u Jeruzalemu, izraelska policija i predstavnici kršćanskih zajednica najavili su bolju suradnju u budućnosti, objavila je Katolička novinska agencija.

U posljednje je vrijeme bilo mnogo izazova i „prijezira vrijednih i sramotnih postupaka, koji zaslužuju osudu“, izjavio je zapovjednik jeruzalemske policije Doron Turgeman, prema policijskom priopćenju objavljenu u utorak nakon susreta s predstavnicima kršćana.

Turgeman je zapovjedio policiji da otvoreno i tajno „provodi istragu protiv svakoga tko počini zločin iz mržnje, vandalizam i nasilje bilo koje vrste protiv vjerskih ustanova i pojedinaca“ u jeruzalemskom Starom gradu.

Policija „ima obvezu prema vašoj osobnoj sigurnosti i slobodi vjeroispovijesti“, rekao je Turgeman predstavnicima kršćana.

U razgovoru je osim šire rasprave o najnovijim napadima na kršćane u Jeruzalemu bilo riječi i o prilagodbi sigurnosnog koncepta tijekom pravoslavnog slavlja Uskrsa, „svete vatre“ u crkvi Svetog groba. Strogi izraelski sigurnosni propisi vezani za mali crkveni prostor u prošlosti su često izazivali žestoke rasprave s pravoslavnima.

U okviru 16 policijskih istraga zbog kaznenih djela protiv kršćana, od početka godine uhićena je 21 sumnjiva osoba, priopćila je policija. U pojedinim slučajevima protiv počinitelja je već podignuta optužnica.

Predstavnici kršćanskih zajednica u Jeruzalemu u posljednje su vrijeme često javno upozoravali na verbalne i fizičke napade. Poglavito mladi vjerski fundamentalisti pljuvali su na kršćane.

To je su najružniji i daleko najčešći događaji kojima su izloženi kršćani u Jeruzalemu, tvrdi policija. Takvi postupci vrijeđaju ne samo vjerske osjećaje ljudi, nego u velikoj mjeri štete ugledu Države Izrael u svijetu, posebice među kršćanima, navodi se u priopćenju jeruzalemske policije. (mt/ika/kna)