Hollerich: Nikoga nećemo dotaknuti ponavljajući katekizamske istine

Tockazarez.hr

17.06.2023

Hollerich: Nikoga nećemo dotaknuti ponavljajući katekizamske istine

Foto: CNS/Paul Haring

O vjeri treba otvoreno razgovarati u obitelji, na radnom mjestu i na drugim mjestima, ali ljude više nećemo pridobiti “katekizamskim istinama”, istaknuo je luksemburški kardinal Jean-Claude Hollerich.

Luksemburški nadbiskup, kardinal Jean-Claude Hollerich pozvao je kršćane da svoju vjeru svjedoče uvjerljivo. “To je za današnju Crkvu veliko preispitivanje: više nije dovoljno samo ispovijedati vjeru točno određenim riječima. Traži se naša osobna vjera”, kazao je Hollerich u petak na misi u sklopu Velikog Aachenskog hodočašća.

“Ne traži se naše znanje o vjeri, nego odgovor koji dolazi iz srca”, naglasio je kardinal. Osvrnuo se pored ostalog i na prosvjednu grupu klimatskih aktivista “Posljednja generacija”, istaknuvši kako se za svjedočenje vjere ne treba lijepiti po ulici.

Razgovarajte o vjeri

Nadbiskup je potaknuo razgovore o vjeri u obitelji, na radnom mjestu i na drugim mjestima. “Ljudi nisu dirnuti kada ponavljamo katekizamske istine. Oni moraju osjetiti da Isusa doživljavamo kao Spasitelja i Sina Boga živoga.”

Veliko Aachensko hodočašće (njem. “Heiligtumsfahrt”) u biskupiji Aachen traje jedanaest dana, a očekuju se oko 100.000 hodočasnika u carskom gradu i susjednom Kornelimünsteru. Biskupi iz cijele zemlje i inozemstva slave mise na ovom hodočašću.

U fokusu ovog hodočašća, koje se održava od 1349. godine, četiri su relikvije izložene u katedrali: Gospin ogrtač, Isusova odjeća, odjeća u kojoj je sv. Ivan Krstitelj pogubljen i Kristov pokrov. Ne postoje povijesni dokazi o njihovoj autentičnosti. Današnja Crkva u njima vidi znakove koji upućuju na Isusa.

kna/katholisch.de