Ima li papa Franjo tajni plan za mir u Ukrajini?

Tockazarez.hr

09.05.2023

Ima li papa Franjo tajni plan za mir u Ukrajini?

Nacho Arteaga

Papa Franjo je nedavno izjavio da radi na tajnom planu za mir između Ukrajine i Rusije, i to više od 14 mjeseci nakon što je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu.

Dok je mogućnost Papinog mirovnog sporazuma posljednjih dana privukla pažnju javnosti, ukrajinski i ruski predstavnici peru ruke i naglašavaju da nisu upoznati s Franjinim planom. Vatikan i Papa su nebrojno mnogo puta naglasili da se zalažu za mir u Ukrajini. No, nakon Franjinih komentara prošli tjedan, nije jasno je li njegov plan tek u nastajanju ili svjetski diplomati nisu upoznati s njegovim planom.

Nekoliko dana nakon izjave da je “tajna mirovna misija u tijeku”, Franjo se sastao s visokopozicioniranim predstavnikom Ruske pravoslavne crkve u Vatikanu, nakon čega je jedan od papinih savjetnika sugerirao da bi moglo doći do pomaka u pregovorima.

U povratku sa svog trodnevnog posjeta Mađarskoj, papa Franjo je u nedjelju održao jednu od svojih sad već uobičajenih konferencija za novinare u avionu, tijekom koje su ga novinari pitali o njegovoj spremnosti pomoći povratku više tisuća ukrajinske djece koja su deportirana u Rusiju od strane okupacijskih snaga. “Ja sam otvoren za sve opcije”, odgovorio je Franjo. “U tijeku je misija koja nije javna; kada sve bude javno, govorit ću o tome.”

Njegovi komentari su pokrenuli lavinu medijskog interesa i nagađanja o tome kako bi papa Franjo mogao utjecati na povratak otete ukrajinske djece te jesu li njegovi komentari najava skorog napretka u mirovnim pregovorima.

Rusi i Ukrajinci navodno nisu upoznati s planom

I ruski i ukrajinski dužnosnici su 48 sati nakon Franjine izjave negirali da znaju ništa o toj ideji.

Ruski državni mediji prenijeli su u utorak izjavu glasnogovornika Kremlja koji je zanijekao saznanja o Franjinoj mirovnoj misiji, rekavši novinarima da Moskva “ne zna ništa o papinskoj mirovnoj inicijativi”. CNN je zatim objavio sličan demanti iz Kijeva, citirajući izvor blizak ukrajinskom predsjedniku koji je navodno izjavio: “Ako se pregovori vode, onda se odvijaju bez našeg znanja i blagoslova”. “Predsjednik Zelenskyy nije pristao na takve razgovore u ime Ukrajine”, potvrdio je izvor za CNN.

Susreti s Rusima

Papa Franjo se 3. svibnja javno susreo s predstavnikom Ruske pravoslavne crkve u Rimu, ponovno otvorivši pitanje moguće mirovne misije. Metropolit Antonij, inače voditelj Odjela za vanjske poslove Moskovskog patrijarhata, nazočio je u srijedu na općoj audijenciji na Trgu sv. Petra. Zanimljivo je dodati da se papa Franjo prošli tjedan tijekom boravka u Mađarskoj susreo i s Antonijevim prethodnikom metropolitom Hilarionom koji je navodno nakon sukoba s Kirilom protjeran u Mađarsku. Dok je Hilarion tom prigodom naglasio da se na sastanku nije raspravljalo o “ničemu što se tiče bilateralnih odnosa između Rimokatoličke i Ruske pravoslavne crkve” te da “nikakva politička pitanja” nisu bila na stolu, Franjo je u nedjelju u papinskom zrakoplovu rekao novinarima da njih dvojica “sigurno nisu razgovarali o Crvenkapici”.

Unatoč ukrajinskom i ruskom poricanju bilo kakvih mirovnih pregovora u tijeku, bliski papin savjetnik rekao je u srijedu talijanskim novinarima da Franjo “više od osam mjeseci kontinuirano radi na uspostavljanju mira”. Savjetnik pretpostavlja da bi Franjina privatna inicijativa ubrzo mogla uroditi plodovima.

Papin savjetnik uvjeren u uspjeh mirovne inicijative

Stefano Zamagni, bivši predsjednik Papinske akademije društvenih znanosti i vodeći suradnik u pisanju enciklike “Laudato si” iz 2015., izjavio je za Il Fatto Quotidiano da je prošle godine pomogao u izradi nacrta mirovnog plana u sedam točaka, prema kojem bi Sveta Stolica neslužbeno započela mirovne pregovore zatvorene za javnost.

Zamagni je odbacio nedavno službena poricanja iz Kijeva i Moskve, rekavši novinarima u srijedu da ga uopće ne iznenađuje što Rusi i Ukrajinci poriču sudjelovanje u mirovinskim pregovorima koji su ionako neformalni i neslužbeni.

Ekonomist je ustvrdio da su vatikanski mirovni naporni trenutno u “početnoj fazi” i da bi moglo doći do javnih rezultata “ako ne u sljedećih nekoliko tjedana, onda sigurno u sljedeća tri mjeseca”, kao dio paralelnih pregovora koje vode američki i kineski dužnosnici s predsjednicima Putinom i Zelenskyym.

Zamagni je zaključio da plod ovih pregovora sigurno neće biti “savršen” te naglasio da je “nepravedni mir” bolji od “pravednog rata”.

Franjo osuđuje agresiju, ali izbjegava zauzeti stranu

Dobro je napomenuti da je papa Franjo zbog svojih komentara o trenutnom sukobu bio kritiziran i od ruskih i od ukrajinskih predstavnika. Tako je primjerice za vrijeme Velikog tjedna prošle godine Vatikan pozvao Ruskinje i Ukrajinke koje žive u Italiji da sudjeluju u križnom putu na Veliki petak kojeg je predvodio papa Franjo. Taj je poziv izazvao val kritika ukrajinskih građana, koji su ovaj Franjin potez nazvali “čudnom vrstom ekumenizma” i naglasili da se ovakvim potezima moralno izjednačavaju i agresori i oni koji su prisiljeni braniti se. Istovremeno je Franjo na sebe navukao i bijes Moskve, nakon što je javno otkrio da je u privatnoj videokonferenciji kritizirao ruskog patrijarha Kirila govoreći mu da ne smije biti “Putinov ministrant”.

Iako je njegov stav da je ruska invazija na Ukrajinu “besmislena, odvratna i svetogrđe”, Franjo također naglašava da je “pogrešno misliti da je ovo kaubojski film u kojem postoje dobri i loši momci”.

mm