Isusovac Alt ponovno uhićen na klimatskom prosvjedu

Tockazarez.hr

18.08.2023

Isusovac Alt ponovno uhićen na klimatskom prosvjedu

KNA/Christian Wölfel

Njemački isusovac Jörg Alt ponovno je sudjelovao na klimatskom prosvjedu tzv. “Posljednje generacije”. Iako ovaj put nije blokirao cestu, opet je uhićen. Alt se u svom javnom govoru obratio bavarskoj Vladi.

Njemački isusovac i klimatski aktivist Jörg Alt uhićen je prošli četvrtak na prosvjedu tzv. “Posljednje generacije” u Nürnbergu. “Moje četvrto uhićenje posljedica je držanja govora na pločniku”, objavio je Alt na društvenoj mreži “X”, nekadašnjem Twitteru. Objavio je i fotografiju njega i ostalih aktivista u policijskom autu. Alt je napisao da ovoga puta nije blokirao cestu.

Njemački isusovac je prethodno najavio da će sudjelovati u najnovijoj protestnoj akciji te održati govor. “Poslušajte naš glas! Prestanite zatvarati glasnike”, upozorio je bavarsku Vladu. Kriminaliziranje prosvjednika i njihovo preventivno pritvaranje ne rješava probleme. No ni ovo neće odvratiti aktiviste od njihova prosvjeda. Blokade prometa bi navodno trebale potaknuti na razgovor o klimatskoj krizi.

Kritika bavarske Vlade

Isusovac je tek krajem srpnja dobio obavijest iz pravosuđa jer je prije godinu dana (16. kolovoza 2022.) s aktivistima prosvjednih skupina “Extinction Rebellion” i “Last Generation” sudjelovao u blokadi prometnice ispred Glavnog kolodvora u Nürnbergu. Altu je uz pismo stigla i kazna. On navodi da je već uložio žalbu.

Altov govor u četvrtak prvenstveno je bio usmjeren bavarskoj Vladi. Prema njegovom mišljenju, “slobodna država je zemlja velikih riječi i malih djela, zemlja uljepšane statistike i majstora ignoriranja”. Naglasio je da se po pitanju energetske tranzicije reagira neodlučno i presporo.

Od 2022. u rad je pušteno ukupno 19 vjetrenjača, što je, prema Altovim riječima, premalo za Bavarsku. Bavarska pak istovremeno do 2040. želi biti CO2 neutralna.

Predsjednik bavarske Vlade Markus Söder je još prije tri godine obećao podršku organskom uzgoju hrane te najavio da će do 2030. trećina bavarskog poljoprivrednog zemljišta biti namijenjena organskoj hrani. Alt ne staje s kritikama: “Za socio-ekološki preustroj zemlje potreban nam je premijer koji će se iskreno suočiti s činjenicama i ozbiljno shvatiti želje stanovništva i gospodarstva kao ciljeve svog mandata. Kao jedna od ekonomski najjačih pokrajina u Europi, Bavarska bi mogla biti dobar primjer ostalima.

Alt je istaknuo da nema smisla ljutiti se na prosvjednike. “Ljutite se na političare zbog čijeg je nepoznavanja Pariškog sporazuma o zaštiti klimi, ‘klimatske presude’ iz Karlsruhea i zakona o klimi naša blokada neophodna. Građani bi također morali razmisliti o prestanku “potrošnje fosilnih goriva opasnih po život”, bilo putem bojkota kupovine takvih proizvoda, štrajka ili pak glasovanja na izborima.

katholisch.de