Italija će “režimskog svećenika” izručiti Argentini

Tockazarez.hr

07.08.2023

Italija će “režimskog svećenika” izručiti Argentini

Za vrijeme vojne diktature u Argentini, mnogi su oteti, mučeni i ubijeni. Navodno je u te zločine umiješan i bivši vojni kapelan koji je 2011. prije dizanja optužnice pobjegao u Italiju. No, sada ga čeka izručenje.

Prema pisanju argentinskih medija, talijanski ministar pravosuđa Carlo Nordio potpisao je zahtjev za izručenje katoličkog svećenika Franca Reverberija. Ovom 86-godišnjaku će se u Argentini suditi za zločine protiv čovječnosti za vrijeme vojne diktature (1976.-1983.).

Argentinsko pravosuđe optužilo je bivšeg vojnog kapelana da je svjedočio mučenju političkih zatvorenika u tajnom zatvoru u Mendozi poznatom i kao “La Departamental”. Reverberi je navodno za vrijeme mučenja sa sobom obavezno nosio i Bibliju i oružje.

Nestalo je oko 30 000 ljudi

Svećenik je pobjegao u Italiju 2011. kada ga je državni odvjetnik htio ispitati o optužbama. Reverberi je tada tvrdio da je nevin te da je u Italiju otišao samo zbog izleta, a ne da bi pobjegao od pravosuđa. Kasnije se navodno nije mogao vratiti u Argentinu zbog zdravstvenih problema. Međutim, medicinska istraživanja opovrgla su njegovu tvrdnju.

Tijekom vojne diktature u Argentini nestalo je oko 30 000 ljudi: oteti, uhićeni i odvedeni u oko 500 centara za mučenje diljem Argentine. Mnogi su ubijeni tako što su ih primjerice  iz aviona bacali u more. Odgovorni su pripadnici policije i vojske. Brojni politički aktivisti i lijevo orijentirani predstavnici Crkve također su bili na meti državnih ubojica.

Franco Reverberi od 2011. živi u Parmi i tamo slavi mise. Godine 2013. Italija ga je odbila izručiti Argentini. Dok on tvrdi da je nevin,  mišljenje argentinskog pravosuđa je nešto drugačije.

Videlina diktatura je računala na podršku vojske, civila pa čak i nekolicine svećenika koji su vojnicima pomagali u provedbi plana istrebljenja. Prema navodima svjedoka, Reverberi je bio jedan od takvih. Državno odvjetništvo jako ozbiljno shvaća svjedočenja Marija Brancamontea, Sergia Chaquija, Roberta Rolanda Floresa Tobia i Enza Bella Crocefissa.

Prema svjedočenjima, Reverberi je nosio vojnu uniformu te je s Biblijom u rukama promatrao mučenje zarobljenika. I ne samo to: nagovarao ih je da surađuju s mučiteljima jer je, tvrdio je, “to bila Božja volja”. U novom zahtjevu za izručenje, Reverberi se tereti i za jedno ubojstvo. Osumnjičen je za otmicu i nestanak Joséa Guillerma Beróna, argentinskog državljanina koji je nestao 1976. godine, kada je imao samo 20 godina.