Jörg Lauster: Europski kršćani mogu učiti od drugih

Tockazarez.hr

15.08.2023

Jörg Lauster: Europski kršćani mogu učiti od drugih

Foto: Canva

Odraz europske arogancije je vjerovati da Europa još ima “žar kršćanstva”, kaže teolog Jörg Lauster. Od kršćana na drugim kontinentima može se puno naučiti.

Prema protestantskom teologu Jörgu Lausteru, kršćani u Europi mogu puno naučiti od kršćana na drugim kontinentima. “Odraz europske arogancije” je vjerovati da je “jezgra kršćanstva još uvijek živa” u Europi , rekao je teolog u ponedjeljak za Deutschlandfunk. Oblik pučkog crkveno-institucionalnog kršćanstva u Europi je u opadanju, ali još uvijek ima snagu da se obnovi.

Kršćanstvo je također čvrsto ukorijenjeno u drugim dijelovima svijeta, posebice u Africi i Aziji. Zajednice tamo još uvijek rastu. Europljanima se dakle isplati razmišljati izvan okvira, objasnio je Lauster . “S jedne strane, ovo nam pomaže da skrenemo pogled s europske depresije, a s druge strane, širi nam pogled. Možemo učiti gledajući što drugi rade.”

U tom kontekstu, evanđeoski teolog također hvali encikliku pape Franje “Fratelli Tutti”. U enciklici iz 2020. godine poglavar Katoličke crkve, ističući bratstvo, formulirao je da “u svakom ljudskom biću mogu vidjeti nešto poput brata ili sestre, to je jedno od temeljnih uvjerenja s kojima je kršćanstvo došlo na svijet”. Ova svijest o bratstvu mogla bi se suprotstaviti “ogromnim nejednakostima prema kojima jurimo”. (kna)