Kakvu ćemo Crkvu ostaviti budućim generacijama?

Tockazarez.hr

31.08.2023

Kakvu ćemo Crkvu ostaviti budućim generacijama?

Envato

Predsjednik Latinskoameričkog biskupskog vijeća CELAM, nadbiskup Jaime Sprengler postavio je pitanje, kakva će biti Crkva koja dolazi odnosno kakvu Crkvu ćemo ostaviti budućim generacijama.

Predsjednik Latinskoameričkog biskupskog vijeća CELAM, nadbiskup Jaime Spengler, želi hrabrost umjesto straha za Svjetsku sinodu u Rimu u listopadu. Sudionici imaju veliku odgovornost jer se skupština bavi “velikim pitanjima sadašnjosti i budućnosti Crkve”, rekao je Spengler na otvaranju velikog pripremnog susreta svih sudionika CELAM-a iz Latinske Amerike i Kariba u Bogoti, izvijestili su Vatican News i tiskovna agencija SIR.

Kršćanstvo u ovom trenutku očito ima poteškoća prikazati se kao vjerodostojno i autentično, rekao je Spengler u uvodnoj propovijedi. Crkva se očito boji, imamo dakle “strah umjesto hrabrosti”. Središnja točka na Sinodi nije Crkva današnja niti Crkva prošlosti, naglasio je predsjedavajući CELAM-a „nego Crkvu koja dolazi, odnosno Crkvu koju želimo ostaviti budućim naraštajima“.

Papa stvara nešto novo

Na dvije skupštine u listopadu 2023. i 2024. u Rimu svjetska sinoda želi raspravljati o rezultatima globalnog konzultacijskog procesa koji je papa Franjo pokrenuo 2021. godine. Osim novih načina sudjelovanja, razgovarat će se i o temama koje bi mogle donijeti promjene u katoličkom nauku. No, odluke o tome nisu planirane za prvu glavnu skupštinu koja će se održati 4. listopada.

Papa Franjo je Svjetskom sinodom stvorio nešto novo u Katoličkoj crkvi. Po prvi put na sinodi imat će pravo glasa i oni koji nisu zaređeni, dakle laici, žene i muškarci. Sadržajno bi se prvenstveno trebalo raditi o novim načinima uključivanja vjernika laika u važne odluke u Katoličkoj crkvi. Među temama su i obvezni celibat svećenika, moguće ređenje žena za đakonice te bolja uključenost seksualnih manjina. Iako po prvi put pravo glasa imaju i nezaređeni muškarci i žene, riječ je o sinodi biskupa u smislu kanonskog prava. (kna)