Tomáš Halík postaje počasni profesor Luksemburške škole za religiju i društvo

Tockazarez.hr

11.07.2023

Tomáš Halík postaje počasni profesor Luksemburške škole za religiju i društvo

Foto: Česká křesťanská akademie

Kardinal Jean Claude Hollerich imenovao je Tomáša Halíka počasnim profesorom Luksemburške škole za religiju i društvo (LSRS), objavljeno je na Facebook stranici Češke kršćanske akademije.

Kardinal Hollerich u svom je pismu naglasio Halíkovu ulogu u Europi: “Vi ste od najistaknutijih teologa u Europi. Vaše osobno iskustvo, studije u različitim disciplinama i vaš rad kao profesor i svećenik spajaju se u djelo za koje Crkva mora biti vrlo zahvalna. Ne samo da ste svjesni potrebe obnove teologije kao doprinosa životu vjernika; svojim vlastitim stilom dirate tisuće učenika, a potom i tisuće čitatelja.”

Luksemburška škola za religiju i društvo (LSRS), osnovana je 2015., a zalaže se za susret i komunikaciju između različitih vjerskih zajednica, svjetonazora, duhovnosti i društva u cjelini. Da bi postigla taj cilj, nudi kritička i konstruktivna promišljanja, kao i praktična usmjerenja. Svojim interdisciplinarnim pristupom LSRS želi biti akter kohezije društava na nacionalnoj i europskoj razini. Oslanjajući se na kršćanske tradicije, LSRS se zalaže za različitost i nastoji promicati dijalog i inovativnost.

Halík je inače već imao priliku upoznati se s Luksemburškom školom za religiju i društvo, koju Hollerich ističe kao “doprinos razvoju teologije koja je ukorijenjena u životu današnjih ljudi” i u dijalogu s ljudima katoličke vjere ali i ljudima dobre volje.

mt