Kardinal Grech: Otvoreno se bore protiv sinode

Tockazarez.hr

15.01.2023

Kardinal Grech: Otvoreno se bore protiv sinode

Kardinal Mario Grech, koji je zadužen za svjetsku Sinodu u Vatikanu, kazao je da u Crkvi postoji otpor prema sinodi. Ima ljudi „koji se otvoreno bore protiv ove sinode“, rekao je za mjesečnik Vita Pastoral, a prenijela je njemačka katolička novinska agencija (KNA).

Grech je istaknuo da postoje mnogobrojne reakcije unutar Crkve. One se kreću „od onih koji su stvarno prihvatili ovaj sinodalni izazov do onih koji se otvoreno protiv nje bore“. Kardinal je nastavio da su u početku osobito biskupi bili protiv jer su se bojali da bi sudjelovanje Božjeg naroda dovelo do svojevrsne demokratizacije Crkve.

U međuvremenu mnogi su od njih uvjereni da se radi o dobrom projektu. Grech je između ostalog naglasio da je većina laika reagirala s velikim entuzijazmom. Ipak, najveće su poteškoće u kleru, osobito među mlađim svećenicima. Mnogi od njih pokazali su jasno odbijanje.

Posthumno objavljeni tekst australskog kardinala Georgea Pella objavljen je u četvrtak. U britanskom časopisu „The Spectator“ opisao je svjetsku sinodu kao „otrovnu noćnu moru“. Radni dokument, smatra pokojni kardinal, jedan je od nekoherentnih tekstova ikada poslanih iz Rima. Tekst nije samo „umotan u neomarksistički žargon“, nego je neprijateljski nastrojen prema apostolskoj tradiciji. Pell, koji je inače ovih dana preminuo u 81. godini života, nadalje je naglasio kako se zanemaruju temeljna kršćanska učenja.

Fotografija: Kardinal Mario Grech / Comunicaciones CELAM