Kardinal: Ne bojim se raskola u Katoličkoj crkvi zbog ređenja žena

Tockazarez.hr

24.05.2024

Kardinal: Ne bojim se raskola u Katoličkoj crkvi zbog ređenja žena

Foto: Stefano Dal Pozzolo/Romano Siciliani

Anglikanska i Katolička crkva imaju slične probleme.

Dok je papa Franjo u razgovoru za CBS rekao da neće biti ređenje žena, kardinal Kurt Koch donosi nešto drukčije tonove. On naime kaže da se ne boji podjela među katoličkim biskupima po pitanju ređenja žena. U razgovoru za njemačke novine “Die Tagespost” rekao je u četvrtak kako ima dosta biskupa u Njemačkoj, Švicarskoj i drugim zemljama koji “odlučno zahtijevaju ređenje žena i da o tome ovisi buduća opstojnost Katoličke crkve”.

Koch smatra da postoje velike razlike unutar Anglikanske crkve u pogledu ređenja žena za svećenike i biskupe. A blagoslov homoseksualnih parova također je u posljednje vrijeme izazvao negodovanje, posebno među anglikancima u Africi. Na pitanje što bi poručio prvom čovjeku Anglikanske crkve, nadbiskupu Justinu Welbyju, rekao je da bi prije svega morao naglasiti činjenicu da “mi u Katoličkoj crkvi imamo slične napetosti oko istih pitanja i da bismo mogli jedni drugima pomoći da prevladamo te napetosti i podjele”.

Kardinal Rimske kurije također je kritizirao činjenicu da je strast za crkvenim jedinstvom oslabila kod mnogih. “Često mi se čini da su ljudi uglavnom zadovoljni ekumenskim statusom quo i nastoje prihvatiti jedni druge kao crkve kakve su danas”, rekao je prefekt Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana. “Ali uvjeren sam da to nije jedinstvo koje je Isus tražio u Velikosvećeničkoj molitvi”, dodao je. Koch je isto komentirao ruski agresorski rat i pozvao na pregovore u cilju pravednog mira.  “Budući da obje strane imaju različite ideje o miru, mora se jasno reći da se pregovori moraju voditi o pravednom miru u Ukrajini.” Cijeli je rat jedna velika katastrofa za ekumenizam, a posebna je tragedija u tome što kršćani ratuju protiv kršćana što je – prema Kochu – “izuzetno loša poruka za cijeli (kršćanski) svijet”.