Kontroverze i one koje to nisu: Tko podmeće papi Franji?

Mario Trifunović

09.06.2024

Kontroverze i one koje to nisu: Tko podmeće papi Franji?

KNA/Vatican Media/Romano Siciliani

Iz ultrakonzervativnih krugova najavili su raskol ako Papa bude dopustio ređenje đakonica.

Prethodnog tjedna pisalo se na veliko u talijanskim ali i svjetskim medijima o navodnim i spornim izjavama pape Franje. Prvo o homoseksualcima, a drugo o ženama. Konzervativni talijanski blog “Silere non possum”, koji se smatra dobro umreženim u vatikanskim krugovima, a nije baš sklon papi Franji, objavio riječi poglavara Katoličke crkve u susretu sa svećenicima rimske biskupije gdje je navodno rekao da se kler treba kloniti ogovaranja te da je brbljanje ženski posao. No, sporna izjava o homoseksualcima odnosno o tome kako su bogoslovije pune homoseksualaca izazvala je zgražanje ne samo u LGBTQ zajednici diljem svijeta nego i u samoj Crkvi. Pritom je Papa navodno koristio proste riječi. No, prijevod spornih riječi komentirao je inače i glasoviti prevoditelj s talijanskog jezika, Tvrtko Klarić za 24sata. “To je vrijednosno neutralan termin, nije pogrdan i ne odnosi se na jedninu”, kazao je Klarić.

Tiskovni je ured Svete Stolice reagirao priopćenjem u kojem se istaknulo kako papa Franjo nikada nije imao namjeru uvrijediti ili izraziti se homofobnim izrazima i da se ispričava onima koji su se osjetili uvrijeđenima korištenjem riječi koju su drugi spomenuli. Podsjetimo da je početkom tjedna nekoliko talijanskih medija izvijestilo, pozivajući se na anonimne sudionike, da se Papa u susretu s biskupima usprotivio ulasku homoseksualaca u sjemeništa.

Također su talijanski biskupi demantirali bilo kakve homofobne izjave poglavara Katoličke crkve, koji je inače poznat po svom stavu prema homoseksualcima. “Papa nije homofob i nikada nije bio”, rekao je 69-godišnji biskup Francesco Savino iz južnotalijanske biskupije Cassano all’Jonio talijanskim novinama “Corriere della Sera”. Također je opovrgnuo kategorički “ne” ulasku homoseksualaca u sjemenište. Biskup je rekao da je Franjina istinska briga spokoj svih i da je htio da kandidati za svećeništvo, bilo homoseksualci ili heteroseksualci, budu sposobni živjeti ono što obećaju. “Uvijek je bio pažljiv i pun poštovanja po pitanju homoseksualnosti”, naglasio je biskup Savino. On naime smatra bolnim ovaj nesporazum koji se proširio, a očito je namjerno plasiran u medije kako bi stvarao podijele. Takvo ponašanje i tešku povredu povjerljivosti, pa i kolegijalnosti kritizirao je Savino: “Tko god to bio, morat će se pomirit sa svojom savješću”.


Foto: Canva / Biskup je rekao da je Franjina istinska briga spokoj svih i da je htio da kandidati za svećeništvo, bilo homoseksualci ili heteroseksualci, budu sposobni živjeti ono što obećaju.

Valjalo bi također podsjetiti da je papa Franjo na početku svog pontifikata rekao onu čuvenu rečenicu o homoseksualnim svećenicima: “Tko sam ja da im sudim?” Krajem prošle godine papa Franjo išao je još i korak dalje te dopustio blagoslov parovima u istospolnim i/ili neregularnim vezama, što je izazvalo velike kontroverze, rasprave i kritike na njegov račun – ponajviše iz krajnje konzervativnijeg dijela Katoličke crkve.

Promatrači smatraju da iz ultrakonzervativnog dijela Katoličke crkve, ponajviše onih koji su skloni tradicionalističkoj struji, podmeću papi Franji kako bi ga na taj način diskreditirali i time stavili na upit njegov autoritet. Netom nakon odobrenja spomenutog blagoslova početkom ove godine ujedinila se tradicionalistička struja unutar Katoličke crkve, vidljivo posebno na društvenim mrežama poput “X”-a (bivši Twitter) – od SAD-a sve do Europe – te optužila Papu za raskolničke i krivovjerne ideje te da biskupi i svećenici – a bilo ih je mnogo – neće slijediti Papine upute odnosno prijedloge. Naglasili su još tada da će, ako Papa bude nastavio i odobrio ređenje žena za đakonice, doći do raskola u Katoličkoj crkvi.

Politički tjednik “Express”, 5. lipnja 2024.