Kritizirao je patrijarha i Rusku pravoslavnu crkvu zbog rata, a sada je suspendiran

Tockazarez.hr

30.09.2023

Kritizirao je patrijarha i Rusku pravoslavnu crkvu zbog rata, a sada je suspendiran

Foto: Osobni Facebook

Patrijarh Kiril izdao je dekret o suspenziji arhimandrita Cyrila Hovoruna iz svećenike službe.

Iako formalno klerik Moskovske eparhije Ruske pravoslavne crkve, za Cyrila Hovoruna odavno  u ruskim krugovima govore da je pristaša “ukrajinskih raskolnika” jer je više puta koncelebrirao s njima od stvaranja “Pravoslavne crkve Ukrajine” 2018.

Fr. Cyril je u engleskom govornom području najpoznatiji po svom radu u liberalnim akademskim krugovima i po čestim izjavama za medije koji ga predstavljaju kao stručnjaka za crkvena pitanja. Ranije je bio klerik Ukrajinske pravoslavne crkve, iako je kasnije premješten natrag u Rusku Pravoslavnu crkvu. Zanimljivo je da je Patrijarh Kiril taj koji ga je zaredio i za đakonat i za svećenika dok je bio mitropolit Kalinjingrada i Smolenska. Od 2017. godine Hovorun znanstveni je suradnik na katoličkom sveučilištu Loyola Marymount u Los Angelesu.

Koncelebracija kao glavni razlog suspenzije?

Iako je više puta služio s Ukrajincima, čini se da je njegova koncelebracija u Kijevu u kolovozu zapela za oko službenicima Ruske Pravoslavne crkve, s obzirom na to da su još u listopadu 2018. godine prekinuli zajedništvo s Carigradom.

Dekret Kirila u kojem suspendira Cyrila Hovoruna, posebno spominje koncelebraciju kao glavni razlog: “Više puta ste prekršili svoju obvezu prema Ruskoj Pravoslavnoj crkvi, što je, između ostalog, došlo do izražaja u Vašoj koncelebraciji s biskupima i svećenstvom Carigradske crkve, s kojom je Sveti Sinod prekinuo euharistijsko zajedništvo zbog grube invazije Ukrajinske pravoslavne crkve”, stoji u dekretu. Patrijarh dodaje kako je Hovorun prekršio prisegu zbog čega mu je do daljnjega zabranjena svećenička služba dok je slučaj na razmatranju u Moskvi.

Hovorun: Razlog je rat i moja kritika

Cyril Hovorun oglasio se na svom Facebook profilu i pokušao objasniti zbog čega je suspendiran:

“Kako mi mnogi prilaze i pitaju me, čini se da sam dužan objasniti odluku Moskovske patrijaršije da me suspendira iz obavljanja aktivnih svećeničkih dužnosti. Ova je odluka uslijedila nakon moje koncelebracije u Kijevu s biskupom Mihajlom Komanskim. Ta liturgija izazvala je brojne rasprave u Moskovskoj patrijaršiji, koja je, kao što je poznato, raskinula zajedništvo s Carigradom. Moskovski patrijarh izdao je 25. rujna dekret kojim me suspendirao zbog liturgije. No, vjerujem da to slavlje nije bilo razlog, nego povod za takvu odluku. To nije mogao biti razlog, jer nikada nisam tajio da sam slavio i koncelebrirao u zajednicama Ekumenskog patrijarhata diljem svijeta, a posebno u Los Angelesu. Moskovska patrijaršija je za to znala i kao da se nije zamarala”, pisao je Hovorun na društvenim mrežama.

On smatra da je razlog suspenzije noviji rat u Ukrajini, posebice njegova kritika na uplitanje Patrijaršije u ta pitanja. “Moskovski patrijarh vjeruje da ja pripadam njemu. Moje javne izjave protiv rata su ga iritirale. Još više se boji iritirati Kremlj. On voli javno izjaviti da ruska crkva nikada nije bila slobodnija nego što je sada. Ali njegove odluke, uključujući i onu koja se tiče mene, pokazuju suprotno. Vjerujem da patrijarh sve više gubi kontrolu i autoritet unutar Ruske pravoslavne crkve. Ova odluka je čin prijetnje. Ne ja nego oni u Ruskoj crkvi koji misle istupiti i reći koju riječ protiv rata. Patrijarha pokreće strah i želi da se drugi boje. Međutim, strah ne može učvrstiti autoritet, već ga samo ruši iznutra. Strah je otrov u tijelu Crkve. Trebali bismo se oduprijeti da nas to zarobi”, zaključio je Hovorun.

Podsjetimo da je Cyril Hovorun 2022. bio jedan od predavača na Mediteranskim teološkim susretima u Lovranu.