“Mogu je zamisliti kao biskupicu”

Tockazarez.hr

15.02.2023

“Mogu je zamisliti kao biskupicu”

Kada jedan biskup kaže da si može zamisliti ženu za biskupicu, onda to ima svoju težinu. To je ovih dana napravio biskup Mainza, Peter Kohlgraf, navodeći kako si može zamisliti teologinju Dorotheu Sattler iz Münstera kao biskupicu. U zajedničkom razgovoru za aktualni broj tjednika „Die Zeit“ raspravljali su o ulozi žene u Crkvi.

Kohlgraf istaknuo je temeljni tekst Sinodalnog puta o ulozi žena i mogućim službama, a posebno da je upravo taj tekst dobio većinu glasova zbog činjenice, da se to pitanje pojavljuje u mnogim kutovima sveopće Crkve. On pored ostalog smatra, da se svojevrsnom blokadom po tom pitanju sprečava naviještaj Uskrslog, a da je takav stav iznio i samome papi Franji u osobnom razgovoru. U Novom je zavjetu otkrio neke od mogućih argumenata za ređenje žena, poput svjedočenja uskrsnuća kod, na primjer, Marije Magdalene, koju papa Franjo opisuje kao apostolicu, istaknuo je Kohlgraf. Ona se pojavljuje pred učenicima kao prva svjedokinja uskrsnuća, zato treba i dalje ići tim putem.

Nema brzog rješenja, ali zato dinamičnog

Kohlgraf ipak smatra da trenutno ne vidi brzo rješenje oko pitanja ređenja. Ali i u Crkvi vrijedi ono pravilo: nikad ne reci nikad. Naveo je kao primjer otpor prema Svjetskoj sinodi, koji pokazuje „određenu nervozu“, a to pak znači da postoji svojevrsna dinamika. Glavni čovjek Crkve u Mainzu rekao je o Dorothei Sattler, da bi je mogao vrlo dobro zamisliti kao biskupicu, ako bi to sveopća Crkva regulirala.

Sattler, koja zajedno s biskupom Bodeom iz Osnabrücka vodi treći forum Sinodalnog puta o ženama u poslanjima i službama u Crkvi, kazala je da bi u drugom životnom razdoblju bila otvorena za to, a da bi prije toga ipak trebala vidjeti sa sobom i ispitati je li uopće ima poziv za biskupicu. Također je naglasila da se Crkva mora pred Bogom opravdavati ako ne iskoristi karizme žena za naviještanje evanđelja. Pogotovo zbog trenutačne situacije u Njemačkoj, važno bi bilo imati najbolje talente na raspolaganju za poslanja i službe u Crkvi, naglasila je.

Teološke argumentacije ne mogu se više ignorirati

Na putu do veće ravnopravnosti spolova u Crkvi, teologinja se oslanja na „stalne promjene kroz sve veće sudjelovanje žena u svim zadatcima u Crkvi“, ali i na Svjetsku sinodu, čiji je proces promjene trenutno u tijeku. Jasno je da to svakako ovisi i o ljudima na visokim funkcijama u rimskoj Kuriji, na primjer o prefektu kongregacije za nauk vjere. To je dosadašnji kardinal Luis Ladaria, koji će uskoro poći u mirovinu, a da se još ne zna tko će ga naslijediti.

U razgovoru također je bila riječ o sankcijama. Odgovorni u Rimu više ne mogu dopustiti da se teološki argumenti ne čuju, jer se ta rasprava ali i argumenti jednostavno više ne mogu tek tako sankcionirati.

„Naravno da ćemo ostati katolici u Njemačkoj“

U raspravi o osnivanju tzv. sinodalnih vijeća u Crkvi u Njemačkoj, biskup Kohlgraf istaknuo je da pitanja vodstva treba odvojiti od sakramentalnih pitanja. Ubuduće će se konzultacije i temeljne odluke od (nad)biskupijske važnosti odvijati u tom sinodskom vijeću, na primjer o pitanjima planiranja pastorala, financijskim i proračunskim pitanjima ili budućim pitanjima Crkve. Vatikan je nedavno naveo u pismu njemačkim biskupima koje je Papa odobrio, da „ni Sinodalni put niti bilo koje drugo tijelo niti biskupska konferencija nemaju ovlasti uspostaviti ‘sinodalno vijeće’ na nacionalnoj, biskupijskoj ili župnoj razini razina“.

Prema nekim izjavama može se iščitati kako biskup Kohlgraf uopće ne smatra lošim da se Rim oglasio i zauzeo stav prema novim pitanjima. Ali kurija nije uvijek samo kurija. „U Rimu sam rekao: Naravno da ćemo ostati katolici u Njemačkoj. Jedan mi je kardinal sa strane rekao: Idi svojim putem, čini to.“