Može li ChatGPT pomoći u pastoralu?

Tockazarez.hr

24.05.2024

Može li ChatGPT pomoći u pastoralu?

Foto: Canva

Teolozi smatraju da bi umjetna inteligencija mogla pomoći u pastoralu, ali samo, ako se program pravilno koristi.

“Ti si vrijedna i jedinstvena. Imaš jedinstvene vještine i kvalitete koje nitko drugi nema”. Ovo nisu riječi lifecoacha ili influencera, već ChatGPT-a, umjetne inteligencije koja daje tekstualne odgovore na različita pitanja. Stefanie, koja radi na telefonskom dušobrižništvu, htjela je vidjeti kako ChatGPT reagira na teške situacije.

Biskupija Regensburg prva je započela s ovakvim eksperimentom, a ideja je izvorno došla iz istočne Bavarske, doznaje Katolička novinska agencija. Naime, korisnici dušobrižništva putem telefona često su pitali tko je na drugoj strani – stvarna osoba ili ipak nekakav bot, umjetna inteligencija. “Mislila sam da se to lako može prepoznati, pogotovo u načinu na koji odgovaramo ljudima”, kazala je Stefanie. Ona iz iskustva zna da su “ljudska toplina i blizina” ključne u razgovoru, a da upravo te nijanse nedostaju umjetnoj inteligenciji. Stefanie je ipak otkrila spoznaju da ChatGPT koristi “standardne rečenice” kao i ona sama: “Nakon toliko godina u ovom poslu i sama to činim.” Za nju je ovaj eksperiment svojevrsna refleksija svog pristupa, a ujedno i poticaj da radi na sebi i načinu komunikacije.

Tome se nada i Wolfgang Beck, profesor pastoralne teologije na filozofsko-teološkom fakultetu Sankt Georgen u Frankfurtu i jedan od govornika poznate emisije “Wort zum Sonntag” (Nedjeljna riječ), koja je svojevrstan kršćanski komentar na društvena događanja kroz tjedan. “Ako ChatGPT piše bolje propovijedi od svećenika, onda to pokazuje očigledan deficit”, kaže profesor. Beck priznaje da su kolege i on malo eksperimentirali s umjetnom inteligencijom: “Mi u cijelu priču unosimo vlastita iskustva, a ChatGPT nije u stanju napraviti slično”, istaknuo je. Govornici emisije namjerno su različiti, objašnjava profesor, a s druge pak strane, umjetna inteligencija ima tendenciju izjednačiti sve.

Kada je telefonska savjetnica Stefanie pisala ChatGPT-u da se ljuti, dobila je upozorenje. “Ako se negativne misli ne prihvaćaju, onda je to doista zabrinjavajuće”, kaže ona. Ljudi ipak često zovu kako bi izbacili neke negativne misli iz sebe.

Protestantski teolog Rainer Bayreuther smatra da je kritika prikladna ako svećenici više neće “otvarati usta, nego prepustiti komunikaciju stroju”. S druge strane, suradnja između čovjeka i stroja može imati smisla: “Ako pastoral ima zadatak oblikovati neizvjesnu budućnost, onda će rezultat svakako biti bolji ako uključimo što više iskustava i perspektiva.” U potrazi za idejama Wolfgang Beck nije doživio od ChatGPT-a nešto stvarno novo što se tiče novih ideja. “Kao Crkva trebali bismo kritički, ali i dobronamjerno gledati na ovaj razvoj”, kaže on. (tz/kna)