Na Svjetskoj sinodi u Rimu sveukupno tri sudionika iz Hrvatske i BiH

Tockazarez.hr

08.07.2023

Na Svjetskoj sinodi u Rimu sveukupno tri sudionika iz Hrvatske i BiH

Vatikan je objavio listu sudionika za jesensku Sinodu. Uz biskupe i članove dikasterija, imenovani su i stručnjaci na kontinentalnoj i dijecezanskoj razini. Iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine sveukupno ima samo tri sudionika.

Da je njemačka teološka stručnost tražena, pisali su danas gotovo svi (katolički) mediji u Njemačkoj. Biskup Felix Genn i Thomas Söding pozvani su na jesensku Sinodu. Genn kao biskup ima pravo glasa, a Söding će sudjelovati kao teološki stručnjak. Imenovanje je komentirao tako da je istaknuo važnost njemačke teologije za sveopću Crkvu. Pitanja i rasprave u Crkvi u Njemačkoj očito nisu samo bitne u tom kontekstu, nego i na svjetskoj razini.

Kao savjetnik na Sinodi, Söding će biti odgovoran za analizu rasprave i pripremu kasnije donesenih odluka. Söding je inače istaknuti stručnjak za Novi zavjet, a skupljao je dovoljno iskustva kao potpredsjednik ZdK i Sinodalnog puta.

Njemačka biskupska konferencija prethodno je za sudionike imenovala tri biskupa: predsjednika DBK Georga Bätzinga iz Limburga, Bertrama Meiera iz Augsburga i Franza-Josefa Overbecka iz Essena. Njima će se pridružiti i biskup Stefan Oster iz Passaua, kojeg je papa Franjo pozvao. Na Sinodi će također sudjelovati izvršni direktor Renovabisa, Thomas Schwartz, i zamjenici delegata DBK, biskupi Stefan Zekorn iz Münstera i Matthäus Karrer iz Rottenburg-Stuttgarta.

A što je s Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom? Iz Hrvatske imamo samo dva biskupa: jedan je predstavnik Hrvatske biskupske konferencije, Ivan Ćurić, pomoćni biskup Đakovačke nadbiskupije. Drugog je papa Franjo imenovao, a radi se o Draženu Kutleši, zagrebačkom nadbiskupu i članu Dikasterija za biskupe. Za Bosnu i Hercegovinu dolazi banjalučki pomoćni biskup, Marko Semren. Za Srbiju beogradski nadbiskup Ladislav Nemet.

Cijela lista sudionika Sinode nalazi se na OVOM linku.