Nadbiskup postao trapist

Tockazarez.hr

08.06.2023

Nadbiskup postao trapist

La Stampa

Dok ostali biskupi (i nadbiskupi) u njegovim godinama odlaze u zasluženu mirovinu, on se odlučio na jedan posve drugačiji način život.

Pet godina nakon što je dao ostavku na mjesto nadbiskupa, pater Lorenzo je nedavno dao doživotne zavjete kao trapist. U trapističkom samostanu on želi Crkvu podržati svojom molitvom.

Bivši nadbiskup Portovieja u Ekvadoru je sada monah. Već krajem svibnja Lorenzo Voltolini Esti položio je doživotne zavjete u trapističkom samostanu Paraíso, objavili su trapisti. Godine 2018. tada 70-godišnji nadbiskup Lorenzo ponudio je papi Franji ostavku jer se želio više posvetiti molitvi. Nakon što je njegova ostavka bila prihvaćena, objavio je da stupa u samostan Santa María del Paraíso u Andama. Pet godina kasnije, Voltolini je sada, u dobi od 75 godina, svečano zavjetovani monah trapist. Doživotni zavjeti slijede nakon novicijata i privremenih zavjeta te se svečanim davanjem doživotnih zavjeta dovršava proces inicijacije u Red.

“Nikad nisam razmišljao o životu u samostanu, ali život misionara i biskupa mi je pomogao shvatiti da Crkva ne može preživjeti bez molitve i duhovnosti”, objasnio je nadbiskup Lorenzo 2018. Nakon što su pojedini kritizirali njegov ulazak u samostan, brat Lorenzo objašnjava svoj potez: “Ja ne bježim od svijeta, nego sada promatram svijet iz jedne drugačije dimenzije, Božje dimenzije.”

Talijanski misionar Voltolini rođen je u Lombardiji 1948. Godine 1974. zaređen je za svećenika, a nakon što je nekoliko godina proveo u Italiji, godine 1979. odlučio na odlazak u misije u Ekvador. Godine 1993. imenovan je pomoćnim biskupom, a 2007. nadbiskupom Portovieja u zapadnom Ekvadoru.

Red cistercita strožeg opsluživanja, poznatiji i kao red trapista, slijedi tradiciju svetog Benedikta. Život braće obilježen je kontemplacijom i strogom klauzurom. Braća nose bijele habite s crnim škapularom. Samostan Paraíso utemeljili su monasi iz španjolske trapističke opatije San Isidro de Dueñas 1999. kao prvi katolički muški samostan u Ekvadoru.

katholisch.de / Točka zarez