Nadbiskup Uzinić: Svaka žrtva nam je na prvom mjestu

Tockazarez.hr

20.04.2023

Nadbiskup Uzinić: Svaka žrtva nam je na prvom mjestu

Patrik Macek/PIXSELL

Proljetno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije završilo je u četvrtak, 20. travnja, a jedna od glavnih tema bila je zaštita maloljetnika u Katoličkoj crkvi, rečeno je na konferenciji za medije.

Riječki nadbiskup Mate Uzinić, predsjednik Povjerenstva HBK-a za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba, kazao je na konferenciji za medije kako će još neko vrijeme vrijediti stare smjernice iz 2015. godine. Na novim smjernicama se već dugo radi, ali će još trebati vremena da se cijeli sustav reorganizira kako bi adekvatno funkcionirao. Jedan drugi razlog je nedovoljan broj stručnih osoba.
Predloženo je da pripremu novog sustava i nacrta preuzme Stalno vijeće HBK, a s njima će surađivat pravna komisija, Povjerenstvo za zaštitu maloljetnika i odraslih ranjivih osoba, Centar za promicanje dobrobiti ranjivih osoba pri Hrvatskom katoličkom sveučilištu i Hrvatska katolička mreža. Cilj je uspostaviti jedinstven ured za zaštitu maloljetnika za cijelu Hrvatsku biskupsku konferenciju, a takav ured bi imao profesionalne osobe i određenu mrežu stručnih suradnika.

Uz to treba razraditi bolji opis kako pomoći žrtvama. Zatim se treba dotaknuti i pitanje financija. Nadalje je potrebno “razraditi pitanje edukacije, suočiti se s eventualnim zataškavanjem i kažnjivostima prema novim crkvenim propisima.” Uzinić smatra da je problem u naivnom suočavanju s problematikom: “U većini slučajeva koje poznam, nije bila svrha zataškavanje, nego je bio problem u neadekvatnom i naivnom suočavanju s ovom problematikom, i nepoznavanje stvari. Zato smatram da je posebno važno raditi na edukaciji.”

Žrtve su na prvom mjestu

„Svaka žrtva nam je na prvom mjestu i moramo se potruditi slušati svaku žrtvu i učiniti sve što možemo da bismo svakoj žrtvi pomogli. Traume koje proizlaze i iz onih saznanja koje imam iz razgovora koje sam osobno proveo su doista tragične. To su razrušeni cijeli životi, pa i cijele obitelji. No, ne možemo pritom zanemariti činjenicu da stotine i stotine svećenika vjerno i savjesno svakog dana iz ljubavi rade svoj posao i služe dajući se. Ne bi bilo dobro da zbog pojedinaca, a radi se doista o pojedincima, ne primijetimo onaj veliki trud i ljubav kojom mnogi svećenici djeluju u svome poslanju kojemu su dali svoj život i na koji ih je Bog pozvao. Naš je cilj i nakana u budućnosti je učiniti što je moguće više da se ne dogode novi slučajevi, ali ako se koji dogodi da se on doista tretira na pravi način da bi se poslala prava poruka, kako žrtvi tako i mogućim zlostavljačima, ali i cijeloj javnosti“, poručio je nadbiskup Uzinić.

Ne zna se broj

Koliko slučajeva ima, još se ne zna ali postoji želja da se pokuša ustvrditi koliko je toga. Nadbiskup Uzinić na to je kazao: “Ima slučajeva zlostavljanja u Crkvi, svi smo mi toga svjesni. Nismo još dovoljno sposobni reći koliko toga ima u Crkvi. Postoji želja da Povjerenstvo barem zasad pokuša utvrditi, prema saznanjima biskupa koji će s Povjerenstvom surađivati, točne podatke o tomu koliko se u Hrvatskoj dogodilo slučajeva, barem u posljednjih trideset godina, koliko je bilo pokrenuto istraga, kakvi su bili rezultati tih istraga. Želimo da Povjerenstvo dobije podatke koje mi zasad nemamo i da možemo na nekoj idućoj konferenciji izići s tim spoznajama koje smo dobili. Postoji dojam da je toga mnogo više negoli što se može zaključiti iz razgovora koje mi biskupi imamo između sebe na tomu planu.”

Slučaj nadbiskupa Hranića

Za nedavni slučaj u osječko-đakovačkoj nadbiskupiji kazao je kako je nadbiskup Đuro Hranić “uočio svoju pogrešku, javno je zatražio oprost i mislim da se ne trebamo zaustavljati na propustima i pogreškama koje je netko napravio, nego da trebamo vidjeti iskorake koje je uspio napraviti, polazeći od vlastitih djela i onoga što je učinio”.

Istaknuo je kako nadbiskup Hranić “stoji iza svoje posljednje izjave u kojoj izražava žaljenje. Svakako, mislim da to treba cijeniti i da bi bilo pomalo bespredmetno na tom planu sada tražiti nove žrtvene jarce. Ono što se dogodilo njemu je svakako pouka za sve nas. Zahvaljujući pogreškama, mi se možemo učiti kako u budućnosti ne ponavljati iste stvari“, zaključio je nadbiskup.