Nadbiskupima u Freiburgu bilo je važnije zaštititi Crkvu nego žrtve

Mario Trifunović

18.04.2023

Nadbiskupima u Freiburgu bilo je važnije zaštititi Crkvu nego žrtve

Wikimedia Commons/Christliches Medienmagazin pro, CC BY 2.0

Dezinformacije, krivotvorenje dosjea, zataškavanje i hladnokrvnost prema žrtvama: Izvješće o zlostavljanju u nadbiskupiji Freiburg teško optužuje bivše njemačke nadbiskupe Saiera i Zollitscha.

Nadbiskupi Robert Zollitsch i Oskar Saier počinili su ozbiljne prekršaje kada su bili na čelu nadbiskupije Freiburg. Autori studije, među kojima je odvjetnik Eugen Endress, smatraju da je Saieru i Zollitschu bilo najvažnije zaštititi Crkvu kao instituciju i počinitelje. Podatci su šokantni: od 1945. godine bilo je 250 optuženih svećenika i najmanje 540 žrtava. S obzirom na loše vođenje dokumenata, autori ipak pretpostavljaju da je broj neprijavljenih slučajeva znatno veći. Sadašnji freiburški nadbiskup Stephan Burger bio je šokiran ponašanjem svojih prethodnika, pogotovo ako se uzme u obzir da je Zollitsch kasnije bio i predsjednik Njemačke biskupske konferencije. On je za to vrijeme pozivao druge na poštivanje smjernica, kojih se sam u svojoj nadbiskupiji nije držao. Zato je Burger ovih dana najavio pokretanje pravnog postupka protiv njega. “Ne mogu razumjeti zašto se tako ponašao i godinama zanemarivao zakon. Tim više što je kao predsjednik Njemačke biskupske konferencije uvijek pozivao druge na poštivanje smjernica i zakona”, kazao je Burger.

Namjerno prikrivanje i zataškavanje

Istraga crno na bijelo dokumentira da je Crkva „zlostavljala djecu i dječje duše ranjavala desetljećima“ kako navodi savjetodavno vijeće u nadbiskupiji Freiburg. S druge strane, počinitelji su bili posve zaštićeni. Kažu da je za vrijeme Zollitscha Crkva bila svojevrsno „sklonište za počinitelje“ i „pakao za djecu koja su bila izložena seksualnom nasilju“. Tome ide u prilog kritika strukture koja je omogućila takva zlodjela i zataškavanja.

Je li kanonsko pravo u ovom slučaju namjerno ignorirano? Doista je. Bar autori izvješća tako kažu. Oni su naime objasnili da je to išlo čak do namjernog prikrivanja i zataškavanja. Od 2002. godine bilo je obvezno javiti sumnje Vatikanu, a to se naprosto u freiburškoj nadbiskupiji nije dogodilo. Konkretno: Kao predsjednik Njemačke biskupske konferencije, nadbiskup Zollitsch sustavno je ignorirao smjernice i kanonsko pravo, a bilo je još i drugih teških prekršaja poput manipulacije s dosjeima. Zollitsch na sve ove optužbe nije reagirao, nego je preko glasnogovornika najavio da zasad neće komentirati i davati izjave. No, nije samo Zollitsch optužen nego i njegov prethodnik Oskar Saier koji je bio na čelu nadbiskupije od 1978. do 2002. godine. On je pak premještao počinitelje bez da je obavijestio dotične župe i zajednice. „Još pod nadbiskupom Saierom, koji je kao nadbiskup imao konačnu odgovornost, Zollitsch je bio na poziciji moći s velikim utjecajem.“

Što je s aktualnim freiburškim nadbiskupom?

Autori studije nisu pronašli nikakve dokaze zataškavanja u slučaju nadbiskupa Burgera, koji je na čelu freiburške nadbiskupije još od 2014. godine. Ipak je Burger priznao vlastite pogreške; sam kaže da nisu dovoljno detaljno i dosljedno provjeravali optužene svećenike. Zato je Burger zamolio žrtve i njihove obitelji za oprost; on želi učiti iz svojih pogrešaka i snositi posljedice.

Izvješće na oko šesto stranica djelo je neovisnih stručnjaka, uključujući odvjetnika i kriminologa. U istrazi su analizirana 24 slučaja iz razdoblja od 1945. do danas. Četiri autora imala su pristup svim osobnim dosjeima svećenika freiburške nadbiskupije. Naposljetku, ispitano je 180 svjedoka; i žrtve i optuženi. Radi zaštite osobnih podataka, u izvješću se imenuju samo javne osobe, a u tu kategoriju spadaju biskupi, predstojnici uprave i generalni vikari.