Ne nadaju se samo njemački biskupi promjenama na Svjetskoj sinodi

Tockazarez.hr

02.08.2023

Ne nadaju se samo njemački biskupi promjenama na Svjetskoj sinodi

Envato

Još je malo ostalo do Svjetske sinode u Rimu. Moguće je da će Crkva otvoriti puteve za tzv. “viri probati” i ređenje žena za đakonice, smatra nadbiskup Liverpoola.

Iako mnoge nije briga što njemački biskupi misle i kažu, moguće je da će biskupi iz drugih zemalja bolje proći, npr. iz Velike Britanije. Riječ je o nadbiskupu Liverpoola Malcomu McMahonu, koji je gostovao u podcastu britanskog časopisa “The Tablet”. On misli da će Crkva na Svjetskoj sinodi ove jeseni u Rimu otvoriti puteve za tzv. “viri probati”, ređenje oženjenih muškaraca kao i ređenje žena za đakonice. Nadalje kaže da Crkva mora biti otvorena za buduće promjene, bilo u službama i/ili načinima zajedničkog života.

Izazov je osluškivati i percipirati mnoge aspekte svakodnevnog života, kaže McMahon koji pripada dominikanskom redu, a obnaša službu nadbiskupa u Liverpoolu. Po njemu ne postoje “teološke zapreke” za ređenje oženjenih muškaraca, kao što ne postoje “mnogobrojni razlozi” protiv ređenja žena za đakonice.

Upitan o homoseksualnim vjernicima, nadbiskup je istaknuo da ih je “uvijek integrirao u život župe”. Osobne postupke i moral treba prepustiti ispovjedniku. Nadalje misli da laici trebaju dobiti veću ulogu u izboru biskupa.

Ako se pogleda popis od 375 sudionika, ne čini se da će Svjetska sinoda biti dosadna. Ne samo zato što po prvi put laici, dakle muškarci i žene, imaju pravo glasa, unatoč činjenici da 275 biskupa – dakle pretežno stariji muškarci – i dalje čini većinu.

Novum ove Sinode je što su po prvi put uključeni i laici, dakle žene i muškarci, ne samo biskupi, iako oni i dalje čine većinu. Druga novost je što laici također imaju pravo glasati o prijedlozima, koji će biti predstavljeni Papi. No, rezultati glasovanja ne obvezuju Papu, on je naime potpuno slobodan u svojoj odluci.

mt