Neočekivana vijest za trojicu kardinala

Tockazarez.hr

13.07.2023

Neočekivana vijest za trojicu kardinala

Wikipedia

Zamisli da postaneš kardinal i da za to saznaš posljednji: nekoliko novih kandidata za Kardinalski zbor imalo je upravo takvo iskustvo.

Papa Franjo je i ovoga puta uspio od javnosti sakriti popis klerika koje će krajem rujna primiti u svoj senat. “Ovu sam vijest saznao gotovo slučajno”, kaže latinski patrijarh u Jeruzalemu Pierbattista Pizzaballa.

“Iznenadilo me je, jer nisam očekivao takvo što.” Čim se u nedjelju poslijepodne u Jeruzalemu saznalo da će poglavar Katoličke crkve u Jeruzalemu dobiti kardinalski purpur, franjevci u crkvi Svetog groba i Uskrsnuća spontano su intonirali Te Deum.

Spontani Te Deum u crkvi Svetoga groba

“Iščitavam ovo kao znak pažnje Svetog Oca i Rimske crkve prema Majci Crkvi, Crkvi u Jeruzalemu, koja ima univerzalni poziv dijaloga i susreta. Njezino poslanje sastoji se prije svega u tome da potakne sve kršćane i nekršćane na susret i pomirenje. Stoga ovo vidim kao poziv nastaviti ovim putem.”

Gotovo 10 000 kilometara od Jeruzalema, Francuz Christophe Pierre radi kao nuncij u Washingtonu. I on je tek naknadno saznao za svoje kardinalsko promaknuće.

Nuncij i evangelizacija

“Jutros me probudio jedan američki novinar i moram priznati da to uopće nisam očekivao… Naravno da sada osjećam svu težinu odgovornosti. Papa mi čini veliku čast. No, to vidim kao ohrabrenje da i dalje podržavam Papu i Crkvu te da, gdje god da jesam, odgovorim na sve velike izazove evangelizacije, koja je dijelom i smisao mog cijelog života.”

CNS / Bob Roller

Ove riječi su zapravo nevjerojatne za čovjeka koji sjedi u glavnom gradu SAD-a i piše izvješća o Joeu Bidenu. No, nadbiskup Pierre naglašava:

“Poput Pape, svi se mi suočavamo s izazovom kako evangelizirati svijet koji se mijenja. Sjećam se kad sam 2007. bio premješten u Meksiko, bio sam iznenađen kad su latinoamerički biskupi naglašavali da je evangelizacija velik izazov. I u svim zemljama, u kojima sam do sad radio, zapravo sam se uvijek iznova susretao s tim izazovom. Ovdje se sve svodi na to kako pomoći Crkvi da se uvijek iznova usredotočava na naviještanje evanđelja u sve kompliciranijem kontekstu. To je izazov našeg vremena, ali i ljepota našeg poslanja.”

Napoleonov kardinal je franjevac

7 000 kilometara od Washingtona nalazi se Ajaccio, glavni grad Korzike. Iako odavde potječe Napoleon, ovaj otok nikad nije imao svog kardinala. François Bustillo je prvi. Franjevac, Francuz španjolskih korijena, već je dvije godine biskup Ajaccia. Da ga je Papa nominirao za kardinala, saznao je iz jednog telefonskog razgovora: “Prvo sam mislio da je šala.” “Kada mi je nedugo nakon toga telefon skoro eksplodirao od poziva, pomislio sam: onda to ipak mora biti istina.”

Association Diocésaine d'Ajaccio

Kao i Pierre, Bustillo govori o velikoj odgovornosti, ali i radosti. On osjeća unutarnju povezanost s Franjom i s Rimom. “Kardinali su vjerni i povezani s Papom. No, kao biskup Korzike, također sam povezan s jednim specifičnim narodom i jednom specifičnom biskupom. Jednostavnošću i poštovanjem želim pokušati uspostaviti ravnotežu između Rima i onoga što Papa očekuje od mene i moje odgovornosti ovdje na Korzici, u mojoj biskupiji.”

“Nemam pojma što će se sada promijeniti. Ili zašto je Papa odabrao mene.”

Što će se sada za njega promijeniti? Bustillo na ovo pitanje daje iskren odgovor: “Ne znam stvarno. Ovo mi je još uvijek tako novo i tako svježe da nisam imao vremena ni razmišljati o tome. Nadam se da će mi kasnije biti jasnije, ali sada vam iskreno ne mogu reći. Hoću li ubuduće morati češće biti u Rimu – nemam pojma. Sve je to još previše novo za mene.”

Biskup također ne zna zašto se Papa njega sjetio. “Pa nemam pojma… To je njegova sloboda. Vi se ne možete prijaviti za kardinala. On je slobodan mene kandidirati, ali ne znam ni sam zašto. Vidim, međutim, da ponekad biskupe onih manjih biskupija proglasi kardinalima; to je slučaj i kod mene.  Možda bi htio imati i one kardinale koji nisu vezane za velike gradova nego za male biskupije…”

Stefan von Kempis / Vatican News