Nikad kraja tragedijama u Sredozemnom moru

Tockazarez.hr

11.08.2023

Nikad kraja tragedijama u Sredozemnom moru

Foto: Ilustracija / Pixabay

Još jedna dramatična tragedija u Sredozemnom moru: 41 osoba je nestala nakon brodske nesreće kod Lampeduze.

Nakon još jedne brodske nesreće u Sredozemnom moru, nekoliko međunarodnih organizacija ponovno je pozvalo na sigurne migracije i rute. Među njima i zajednica Sant’Egidio koja je pozvala Europsku uniju i mediteranske zemlje da učine sve kako bi spasili migrante u nevolji. Kazali su u priopćenju da se ne treba ograničiti na bijes i ponavljanje broja žrtava ove tragedije, nego uložiti resurse u spašavanje ugroženih.

Riječ je o brodu koji se prevrnuo, a bio je na putu od Sfaxa u Tunisu do Lampeduze. Talijanska obalna straža preuzela je četiri preživjela, a prema njihovim izjavama na brodu ih je bilo najmanje 41. Incident se dogodio između četvrtka i petka prošlog tjedna.

Agencija za izbjeglice (UNHCR), Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i UNICEF zatražili su od zemalja EU-a da osiguraju više sredstava za potragu i spašavanje ugroženih. Pored ostalog su izrazili tugu zbog ovog “strašnog brodoloma” te osudile “potpunu beskrupuloznost” krijumčara koji su, unatoč trenutnim nepovoljnim vremenskim uvjetima, putnike izložili tolikoj opasnosti. Prije samo nekoliko dana na Lampeduzi izgubile su život i majka i dijete.

Prema brojkama Međunarodne organizacije za migracije (IOM), od početka godine u Sredozemnom moru umrlo je ili nestalo 2063 migranata. Iz IOM-a naglasili su da je prijelaz u Italiju i Maltu jedan od najopasnijih na svijetu. Od migranata koji su u proteklih deset godina izgubili život prelazeći more prema EU, više od 75 posto umrlo je na ovoj ruti. (mt/kna)