“Oprostite mi ako se ponavljam…” – Franjina zabrinutost zbog klerikalizma

Tockazarez.hr

12.08.2023

“Oprostite mi ako se ponavljam…” – Franjina zabrinutost zbog klerikalizma

Foto: Canva

Papa Franjo kao biskup Rima napisao je dugo pismo svećenicima svoje biskupije. U dokumentu na četiri stranice – koji je Vatikan objavio u ponedjeljak – Franjo poziva na borbu protiv klerikalizma.

Potpisao ga je prošle subote u Lisabonu, tijekom Svjetskog dana mladih.

Na početku pisma Papa je rekao da se malo odmorio nakon ljetnih aktivnosti i nakon rada posljednjih nekoliko mjeseci. Najprije zahvaljuje za oko 3700 svećenika u svojoj biskupiji, koju je reformirao početkom godine. Tada je išao protiv klerikalizma i sekularizacije svećeništva. Nadalje je kritizirao inzistiranje na službi i dostojanstvu nasuprot laicima, što vodi u izolaciju.

“Oprostite mi ako se ponavljam”, rekao je Papa. Kao “stari čovjek i od srca” želio je izraziti zabrinutost “da opet padamo u forme klerikalizma, pogotovo onda kada, možda i ne shvaćajući, pokazujemo ljudima da smo superiorni, privilegirani, ‘viši’ i stoga odvojeni od ostalih u narodu Božjem“.

Sluge, a ne gospodari…

Zbog osobnog probitka, njegovanjem vlastitog imidža i  uspjeha gubi se svećenički duh, žar služenja, čežnja za brigom za ljude. Svakodnevni protuotrov tome je “gledati Isusa raspetoga, svaki dan uprti pogled u njega koji se za nas ponizio do smrti”.

Svećenički duh je, kaže dalje Papa, “da nas učini slugama naroda Božjega, a ne gospodarima, da peremo noge svojoj braći i sestrama, a ne da ih gazimo svojim nogama”. To se također odnosi i na neposvećene službenike Katoličke crkve, koji bi također mogli preuzeti “klerikalni duh”.

Franjo poziva na osobno i pastoralno obraćenje: „Zasučimo rukave i prignimo koljena (tko može!). Pomolimo se Duhu Svetom jedni za druge, zamolimo ga da nam pomogne, kako u osobnom tako i u pastoralnom životu i djelovanju, da ne zapadnemo u onu religioznu pojavu koja je puna mnogočega, ali je zapravo prazna i da ne budemo službenici svetoga, već gorljivi navjestitelji Evanđelja, ne ‘državni klerici’, nego pastiri naroda.” (kna)