Ovo je novi nadbiskup Bruxellesa, glavnog grada Europske unije

Tockazarez.hr

24.06.2023

Ovo je novi nadbiskup Bruxellesa, glavnog grada Europske unije

Foto: Wikipedia

Papa Franjo imenovao je u četvrtak Luca Terlindena novim nadbiskupom Bruxellesa.

Nadbiskup Mechelen-Bruxellesa, prvostolnice Belgije, smatra se najvažnijim položajem u Katoličkoj crkvi u zemlji. Grad Bruxelles također je glavno središte međunarodne politike i de facto glavni grad Europske unije.

Luc Terlinden (54) je generalni vikar nadbiskupije od 2021. Njegovo biskupsko ređenje bit će 3. rujna u katedrali Sint-Rombouts u Mechelenu. Rođen u Etterbeeku, predgrađu grada Bruxellesa, Terlinden je ušao u sjemenište nakon što je diplomirao komercijalni inženjering, odslužio vojnu službu i kratko vrijeme predavao u srednjoj školi. Za svećenika je zaređen mjesec dana prije svog 31. rođendana 1999. i nastavio je s doktoratom iz moralne teologije na akademiji Alfonsiana u Rimu. Njegov diplomski rad uključivao je proučavanje spisa sv. Johna Henryja Newmana.

Svećenička služba izabranog nadbiskupa obilježena je pažnjom prema mladima. Na svom prvom imenovanju u župi u Louvain-la-Neuveu 2003. godine utemeljio je oratorij za mlade u talijanskom stilu, a 2013. u predgrađu Bruxellesa osnovao je grupu za studente i mlade pod nazivom “Pôle Jeunes XL.” Proveo je devet godina kao pročelnik za zvanja u nadbiskupiji i bio predsjednik Nadbiskupskog sjemeništa na francuskom jeziku, gdje je također predavao moralnu teologiju.

Terlinden je za katolički flamanski časopis Kerk and Leven 2021. rekao da je kao mladi svećenik doživio duboko iskustvo na Svjetskom danu mladih u Rimu 2000. Dok je kao mladić bio u vojsci, sudjelovao je i u vojnom hodočašću u Lourdes.

Izabrani nadbiskup dio je svećeničkog bratstva Jesus Caritas, zajednice svećenika nadahnute Charlesom de Foucauldom, i ima kućnog ljubimca po imenu Oscar.

U svom prvom intervjuu nakon objave svog imenovanja, Terlinden je rekao da ima “puno toga za naučiti” i izrazio svoju potporu sinodskom procesu, prema Kerknetu, web stranici Katoličke crkve u Flandriji, dijelu Belgije u kojem se govori flamanski .

Za svoje biskupsko geslo izabrao je “Fratelli tutti” (što znači “sva braća”). Terlinden nasljeđuje kardinala Jozefa De Kesela (76), koji je bio iz flamanske regije u Belgiji. S imenovanjem Terlindena, koji je iz frankofonskog dijela Belgije, papa Franjo je slijedio običaj da se za nadbiskupa Bruxellesa izmjenjuju govornici flamanskog i francuskog jezika.

Godine 2022. neki katolički biskupi u Belgiji, uključujući De Kesela, najavili su uvođenje obreda blagoslova za istospolne parove u svojim biskupijama. Biskupi Flandrije također su objavili liturgiju za slavljenje homoseksualnih zajednica.

cna