Papa Franjo poručio mladim Rusima: “Budite tvorci mira usred sukoba…”

Tockazarez.hr

28.08.2023

Papa Franjo poručio mladim Rusima: “Budite tvorci mira usred sukoba…”

Foto: Vatican Media

Papa Franjo je jučer, 25. kolovoza, govorio putem videoveze na proslavi Dana ruske mladeži, javlja Vatican News. Pozvao je sudionike da budu sijači sjemena pomirenja, malog sjemena koje u ovoj zimi rata neće odmah proklijati u smrznutom tlu, nego će u budućem proljeću procvjetati…

Nešto više od sat vremena papa Franjo je na daljinu razgovarao s oko 400 mladića i djevojaka koji do 27. kolovoza sudjeluju na desetom nacionalnom susretu mladih katolika Rusije u Sankt Peterburgu. Dragocjeni su ti dani koji se održavaju od 2000. godine, a ove su godine prvi put organizirani u Sankt Peterburgu. Neki su sudionici morali prijeći i 9000 kilometara kako bi stigli do njega.

Strahove zamijenite snovima

Obraćajući se mladim Rusima, nakon što je saslušao svjedočanstva dvoje mladih, Papa je podsjetio na moto Svjetskoga dana mladih u Lisabonu, “Tih dana usta Marija i pohiti ” (Lk 1,39), da bi mogli – kako je rekao – dalje raditi na tome.

“Želim vama, mladi Rusi, poziv da budete tvorci mira usred tolikih sukoba, usred tolikih polarizacija koje sa svih strana pogađaju naš svijet. Pozivam vas da budete sijači, da širite sjeme pomirenja, malo sjeme koje u ovoj zimi rata neće odmah proklijati u smrznutoj zemlji, nego će u budućem proljeću procvjetati”, kazao je Papa te pozvao na hrabrost: “Kao što sam rekao u Lisabonu: imajte hrabrosti zamijeniti strahove snovima. Zamijenite strahove snovima. Zamijenite strahove snovima. Nemojte biti upravitelji strahova, nego poduzetnici snova. Priuštite si luksuz velikih snova!”

Neka Crkva ne bude poput carine

Papa je potom istaknuo da je Božja ljubav za sve i da Crkva pripada svima: “Crkva je majka otvorena srca, koja zna primiti i prihvatiti, osobito one kojima je  potrebna veća skrb. Crkva je majka puna ljubavi, jer je dom onih koji su ljubljeni i dom onih koji su pozvani”, kazao je Franjo mladima.

“Koliko se ranā, koliko se očaja može izliječiti tamo gdje se čovjek osjeća prihvaćenim. Crkva nas prihvaća. Zbog toga sanjam Crkvu u kojoj nitko nije suvišan, u kojoj nitko nije višak. Molim vas, neka Crkva ne bude carina na kojoj se odvaja tko ulazi, a tko ne. Ne, svi, svi. Ulaz je slobodan”, naglasio je Papa.

I u toj je prilici papa Franjo podsjetio na dijalog između mladih i starijih osoba te na važnost prijenosa iskustva koje iz toga treba proizići. Potaknuo je mlade da budu graditelji mostova među generacijama, prepoznajući snove prethodnika, djedova i baka. Savez među generacijama održava živima povijest i kulturu naroda – istaknuo je te ponovno napomenuo koliko je važno da budu znak nade, mira i radosti, poput Marije. Oponašajući njezinu poniznost, i vi – kako je rekao – možete promijeniti povijest u kojoj živite. (mt/vatican news)