Papa Franjo pohvalio rad poznatog isusovca

Tockazarez.hr

04.06.2024

Papa Franjo pohvalio rad poznatog isusovca

Foto: Vatican Media

Američki isusovac James Martin poznat po pastoralnom radu s LGBT-katolicima.

Papa Franjo napisao je predgovor za talijansko izdanje nove knjige američkog isusovca Jamesa Martina. U svom tekstu poglavar Katoličke crkve pohvalio je Martinove knjige i promišljanja i zahvalio mu na novim razmišljanjima o biblijskoj priči o uskrsnuću Lazara. Kako se vidi iz predgovora talijanskom izdanju knjige, objavljenog u ponedjeljak na internetskom portalu “Vatican News”, Martin polazi od biblijskih tekstova i poziva se na tumačenja raznih stručnjaka.

Uskrsnuće Lazara je priča koja je – prema Papinim riječima – “poznata mnogima, ali samo su rijetki shvatili njezino duboko i potpuno značenje”. Papa također podsjeća da Isus i kršćanska vjera ne govore samo o vječnom životu, već su usredotočeni i na konkretan, sadašnji život. Knjiga isusovca objavljena je na engleskom jeziku, a od jučer je dostupna i na talijanskom jeziku.

Posljednjih godina Martin je postao poznat prvenstveno po svom pastoralnom radu s LGBT-katolicima. Ovaj je isusovac između ostalog pisao i knjige koje su postale bestseleri u SAD-u. Također piše za isusovački časopis “America” i online portal za LGBT-katolike “Outreach”. Martin će između ostaloga sudjelovati na Sinodi o sinodalnosti, čije će se drugo zasjedanje održati u Vatikanu ove godine u listopadu. Prošle godine je Martin u ekskluzivnom razgovoru za naš portal rekao kako nam drugi i drugačiji pomažu biti pravi kršćani.