Papa Franjo rekao je svoje “ne” ženskom đakonatu

Tockazarez.hr

23.05.2024

Papa Franjo rekao je svoje “ne” ženskom đakonatu

Foto: Canva/Ilustracija

Ništa od ženskog đakonata?

Papa Franjo rekao je svoje “ne” ženskom đakonatu. U intervjuu s američkom televizijom “CBS” voditeljica je pitala Papu hoće li katoličke djevojke ikada imati priliku da postanu đakonice u Katoličkoj crkvi. Njegov odgovor je bio jednostavno – “ne”. Tome je dodao pojašnjenje: “Ako su zaređene za đakone, onda ne. Ali žene su uvijek, rekao bih, preuzimale zadaće đakona, a da nisu bile zaređene. Žene su izvrsne u službi kao žene, ali ne i u službi s ređenjem”.

Američka teologinja Phyllis Zagano koja je i sama bila članica papinske komisije za pitanje ženskih đakona 2016. rekla je za portal “National Catholic Register” da je Papin odgovor žalostan. “Žalosno je što papa Franjo dopušta da ga se prikazuje kao nekoga tko bi zanijekao tradiciju zaređenih đakonica u kršćanstvu”.

U ožujku je Papa već uklonio pitanje žena iz procesa Svjetske sinode koja traje još od 2021. godine. Ređenje đakonica na Svjetskoj je sinodi bio predmet rasprave. Očekuje se da će skupina stručnjaka raditi na tom pitanju do lipnja 2025. godine. Sama ta odluka izazvala je tada kritike, kamoli ovaj negativan odgovor pape Franje.