Papa: “Izbor iseliti ili ostati temeljno je ljudsko pravo”

Tockazarez.hr

27.09.2023

Papa: “Izbor iseliti ili ostati temeljno je ljudsko pravo”

KNA/Vatican Media/Romano Siciliani

Papa Franjo ponovio je koliko je važno imati slobodu ostanka ili napuštanja svoje zemlje, kao i važnost dobrodošlice u zemlju u koje se odlučimo otići.

Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja, 24. rujna, papa Franjo je istaknuo Svjetski dan migranata i izbjeglica, ponavljajući poruku o temeljnoj važnosti prava na izbor hoćemo li iseliti ili ostati u svojoj domovini.

Tema ovogodišnje proslave, „Slobodni birati – iseliti ili ostati“, naglašava važnost da migracija bude dobrovoljan i dostojanstven izbor, a ne očajnička potreba.

Temeljno ljudsko pravo na migraciju

Papa Franjo istaknuo je da je pravo na iseljavanje danas mnogima postala nužnost, dok bi trebalo postojati pravo osoba da ne iseljavaju, da ostanu na svome. Potrebno je da se svakom muškarcu i svakoj ženi zajamči mogućnost dostojanstvenog života u društvu u kojem žive. Nažalost, nastavio je rimski biskup, bijeda, ratovi i klimatska kriza tjeraju mnoge ljude na bijeg. Zato smo svi pozvani stvarati zajednice spremne i otvorene za prihvaćanje, promicanje, praćenje i integriranje onih koji kucaju na naša vrata, potaknuo je Sveti Otac.

Odjek iz Marseillea

Sveti je Otac primijetio da taj apel odjekuje susretom „Rencontres Méditerranéennes“ („Mediteranskim susretima“) održanim u Marseilleu. Papa je nazočio na završnom zasjedanju susreta tijekom 44. međunarodnog apostolskog putovanja u južnofrancuski grad od 22. do 23. rujna. Papa je Marseille opisao kao grad raskrižja naroda i kultura.

Ekumensko molitveno bdijenje

Ponavljam poziv za sudjelovanje na ekumenskom molitvenom bdijenju „Together – Zajedno“, koje će se održati iduće subote, 30. rujna na Trgu sv. Petra, kao priprava za Sinodsku skupštinu koja će započeti 4. listopada ove godine.

Neumorna molitva za Ukrajinu

Sjetimo se napaćene Ukrajine i molimo za taj narod koji toliko pati, rekao je na kraju papa Franjo.

Počast predsjedniku emeritusu Giorgiju Napolitanu

Sveti Otac je danas nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja – kako stoji u priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice – otišao odati počast predsjedniku emeritusu Giorgiju Napolitanu, koji je preminuo 22. rujna, kako bi svojom prisutnošću i molitvom izrazio osobnu naklonost njemu i njegovoj obitelji. Papa ga je u brzojavu sućuti opisao kao „slugu domovine“, podsjetivši na njegove velike kvalitete intelekta i iskrenu strast prema talijanskom političkom životu.

Vatican News