Papa: Mir zahtijeva razvoj i obrazovanje

Tockazarez.hr

23.01.2023

Papa: Mir zahtijeva razvoj i obrazovanje

Papa Franjo je primio volontere Djela za promicanje pismenosti u svijetu (O.P.A.M.), povodom 50. obljetnice njegova ustanovljenja. Valja suzbijati nepismenost, koja je jedan od uzroka zaostalosti, istaknuo je Papa.

Od ’60-ih godina prošloga stoljeća, odnosno od kada je Pavao VI. uputio svoj apel (aktualan, ali slabo prihvaćen) u enciklici Populorum progressio, pa sve do danas, model razvoja nije se promijenio. I unatoč brojnim i velikodušnim djelima solidarnosti ostvarenima na građanskoj i crkvenoj razini, uzroci nerazvijenosti nisu uklonjeni, počevši od nepismenosti. Zbog toga je papa Franjo potaknuo Djelo za promicanje pismenosti u svijetu (Opera di Promozione dell’Alfabetizzazione nel Mondo – O.P.A.M.), čije je članove primio danas u audijenciju, da nastave sa svojim zauzimanjem istom snagom i vitalnošću kojima su, u posljednjih 50 godina, ostvarili tisuće projekata i posvojenja na daljinu u više od 80 zemalja, ponajviše u Africi. Zahvaljujući tom zauzimanju, posljednjih se desetljeća radikalno promijenio pojam razvojne suradnje – koju se prije pola stoljeća shvaćalo samo kao slanje materijalne pomoći – usredotočujući se na obrazovanje koje je poput pravoga motora emancipacije i autonomije zemalja na jugu svijeta.

Razvoj kao put do mira

Papa se potom u govoru spomenuo povijesti tog djela, počevši od početne intuicije don Carla Muratorea, da pokrene službu za promicanje i zaštitu prava na obrazovanje. Na temelju misionarskoga iskustva iz Venezuele, taj je talijanski svećenik shvatio da je obrazovanje bitan dio evangelizacije i ljudskoga promicanja. Tih je istih godina Pavao VI. napisao encikliku Populorum progressio, jasno naznačujući razvoj kao put prema miru – podsjetio je papa Franjo te dodao – I ne može biti cjelovitoga ljudskog razvoja bez obrazovanja.

Božja iznenađenja

Sveti je Otac spomenuo također nasljednika don Alda Martinija, koji je OPAM vodio dvadeset godina, te zahvalio sadašnjem predsjedniku, don Robertu Kasereki Ngongi, koji je bio jedno od brojne djece maloga sela u Demokratskoj Republici Kongo, koja su poslana na školovanje zahvaljujući tom djelu.

Znakovita je činjenica da si ti, don Robert, prije svega svjedok, jer kada si bio dijete mogao si se školovati zahvaljujući također pomoći OPAM-a. Nisi mogao ni zamisliti da ćeš jednoga dana biti u Rimu i voditi to djelo… To su Božja iznenađenja!

Apel enciklike Populorum progressio

Vrativši se ponovno na apel upućen u enciklici Populorum progressio, Sveti je Otac istaknuo da, kada iznova čitamo te važne papinske dokumente iz 1960-ih godina – isto vrijedi i za Pacem in Terris svetoga Ivana XXIII. – shvaćamo koliko su aktualni i koliko, nažalost, njihova poruka nije prihvaćena! Da, na riječima, mnogi su izrazili odobravanje, ali model razvoja zapravo se sve do danas nije promijenio.

Glad za obrazovanjem

Vaš je rad usmjeren upravo na uklanjanje jednoga od uzroka nerazvijenosti, a to je nepismenost – rekao je papa Franjo te citirao Pavla VI., kada je govorio da je osnovno obrazovanje glavni cilj plana razvoja. Glad za obrazovanjem nije zapravo manje deprimirajuća od gladi za hranom.

„San“ Crkve

Osvrnuvši se potom na logo OPAM-a, na kojemu piše: „Kruh obrazovanja“, ponovno je citirao papu Montinija te istaknuo kako se želimo također radovati dobrom radu koji na tom području čine privatne inicijative, javne vlasti i međunarodne organizacije; oni su prvi tvorci razvoja, jer žele osposobiti čovjeka da sâm postane protagonist.

Sada bih vam želio reći: „san“ iz Populorum progressio isti je kao i san enciklike Fratelli tutti. To je san Crkve, ili bolje, san Boga koji želi svijet u kojemu svi možemo živjeti kao braća i sestre u punom dostojanstvu.

Pratiti sve na putu njihova života

Hvala vam – dodao je Sveti Otac – jer svojim svakodnevnim zauzimanjem surađujete u ostvarenju toga sna o bratstvu i društvenom prijateljstvu koje se ne ograničava na riječima. Kada, u suradnji s misionarima i misionarkama koji rade ‘na terenu’, proučavate i ostvarujete obrazovni projekt, ili školsku potporu, ili posvojenje na daljinu, vi pridonosite stvaranju otvorenoga svijeta.

Neka svi budu praćeni na njihovu životnom putu, ne samo za osnovne potrebe, nego kako bi mogli dati najbolje od sebe.

„Samo naprijed!“

Sveti ih je Otac stoga ohrabrio: Samo naprijed! Nastojite održati visoku kvalitetu svojega djelovanja, kako bi uvijek bilo promotivno. Neprestano ga hranite limfom evanđelja, kako bi Duh Sveti održavao živim nadahnuće, motivaciju i stil vašega zauzimanja – rekao je na kraju papa Franjo.

Vatican News