Patrijarh Bartolomej: “Ovaj rat mora odmah prestati.”

Tockazarez.hr

04.09.2023

Patrijarh Bartolomej: “Ovaj rat mora odmah prestati.”

Foto: Vatican Media

Carigradski patrijarh Bartolomej I., pozvao je na hitnu obustavu rata u Ukrajini, prenio je u četvrtak 31. kolovoza Kathpress.

U pastirskom pismu u povodu početka pravoslavne crkvene godine i obilježavanja Božjeg stvaranja 1. rujna, patrijarh je poručio kako ruska invazija na Ukrajinu nosi sa sobom „strašnu ekološku katastrofu.“

„Ovaj rat mora odmah prestati i započeti iskreni dijalog“, napisao je patrijarh.

Svaki ratni potez istodobno je i „rat protiv stvorenja“, i prijetnja prirodnom okolišu, poručio je Bartolomej, nastavivši: „Onečišćenje zraka, vode i zemlje bombardiranjem, opasnost nuklearnog holokausta, oslobađanje pogibeljnog zračenja iz atomskih centrala, kancerogena prašina raketiranih zgrada, uništenje šuma i poljoprivrednog tla, sve to svjedoči da su ukrajinski narod i ekološki sustav doživjeli neizmjernu štetu i dalje su joj izloženi.“

Bartolomej I. „prvi među jednakima“ među pravoslavnim patrijarsima, upozorava i na povezanost ljudskih prava i zaštite okoliša te upućuje na nužno „ekološko proširenje ljudskih prava.“ Zauzimanje za ljudska prava ne može zanemariti činjenicu da su ona ugrožena klimatskim promjenama, nedostatkom pitke vode, plodnog tla i čistog zraka, kao ni općenito „ekološkom degradacijom“, piše patrijarh.

Uništenje okoliša, podsjeća, pogađa ponajprije siromašne u svijetu. „Povezivanje zauzimanja za okoliš i društvo predstavlja nadu za budućnost, jer održivog razvoja i napretka može biti samo ako se istodobno zauzimamo za integritet stvorenoga i zaštitu ljudskog dostojanstva i prava“, naglasio je. (ika)