Pustite potlačene na slobodu

Tockazarez.hr

30.06.2023

Pustite potlačene na slobodu

Foto: Vatican Media

Kanadski kipar Timothy Schmalz napravio je brončanu skulpturu posvećenu žrtvama trgovine ljudima.

Umjetnost je oduvijek bila ta koja je kritički sagledala i komentirala razne društvene, političke i socijalne pojave. Tako i danas. Kanađanin Timothy Schmalz već je trideset godina kipar i proizveo je razne brončane skulpture koje prikazuju socijalna pitanja. U svome radu pretvara biblijske riječi i riječi Pape u djela likovne umjetnosti.

Pod nazivom “Pustite potlačene na slobodu”, skulptura teška preko tri tone prikazuje Jozefinu Bakhitu koja otvara “tlo” dok oslobađa figure koje predstavljaju žrtve trgovine ljudima iz različitih sredina.

Skulptura je inspirirana prorokom Izaijom i Papinim stavom o ljudskom bratstvu i borbi protiv trgovine ljudima. “Snaga ovog djela potvrđena je kada sam čitao neke komentare pape Franje o trgovini ljudima, a rekao je da će taj problem uvijek postojati ako se drži u tajnosti. Pogledao sam svoju skulpturu i pomislio: ‘Ovo su riječi pape Franje, a heroina je sveta Bakhita’, objasnio je umjetnik u razgovoru za Vatican News.

Ravnodušnost prema patnji i boli

Jozefina Bakhita je zaštitnica Sudana i žrtava trgovine ljudima. Ona je imala 144 ožiljka kao rezultat otmice u dobi od 9 godina, a život joj je bio pun nasilja i zlostavljanja dok je bila robinja. Kasnije je prešla na katoličanstvo i predana je pod skrb sestara Canossian. Proglašena je svetom 2000. godine.

“U ovom dijelu ona oslobađa današnje robove,” kazao je kipar. “Kada vidim nju kako otvara tlo i potlačene kako izlaze na slobodu, tu postoji ta nada. Postoji i sloboda, to uništenje ugnjetavanja i ropstva predstavljeno unutar ovoga.”

Kip je predstavljen i blagoslovljen ispred crkve svetog Franje u Schiju, Vicenzi, povodom blagdana svetih Petra, zaštitnika grada. To je ujedno i grad Jozefine Bakhite. Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin pozvao je ispred nove skulpture na molitvu ovoj svetici i zaštitnici žrtava trgovine ljudima, “da nam pomogne osloboditi se ovog ropstva. A znate li što je to? Zatvaranje u sebe. Individualizam koja nas sprječava da se brinemo za druge, kao što bismo trebali činiti. Papa Franjo nastavlja pozivati ​​na to: na ravnodušnost s kojom gledamo na stvarnost našeg vremena, naših dana, prije svega na stvarnost patnje, boli i ranjivosti . Samo ako se oslobodimo ovog ropstva uistinu ćemo moći pomoći drugima.”

mt