Sat vremena intenzivnog slušanja: Papi su bitne žrtve seksualnog zlostavljanja

Tockazarez.hr

04.08.2023

Sat vremena intenzivnog slušanja: Papi su bitne žrtve seksualnog zlostavljanja

Foto: Vatican Media

Papa Franjo je osobno susreo žrtve svećeničkog seksualnog zlostavljanja tijekom svog apostolskog pohoda u Portugalu povodom Svjetskog dana mladih 2023. Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, Matteo Bruni, potvrdio je ovaj susret novinarima.

Susret je održan u srijedu, 2. kolovoza, u privatnom kontekstu u Apostolskoj nuncijaturi. Prema Bruniju, Papa je primio skupinu od 13 osoba koje su bile žrtve zlostavljanja od strane svećenika, a u pratnji su bili predstavnici portugalskih crkvenih institucija odgovornih za zaštitu maloljetnika. Susret je protekao u atmosferi intenzivnog slušanja i trajao je više od sat vremena.

Prije ovog susreta, papa Franjo je u samostanu Jeronimos pozvao svećenike i redovnike da se aktivno bore protiv seksualnog zlostavljanja svećenika i uvijek slušaju žrtve.

Važno je napomenuti da je u veljači 2023. neovisno povjerenstvo za proučavanje seksualnog zlostavljanja djece i mladih u Katoličkoj crkvi u Portugalu objavilo konačno izvješće u kojem se navode potvrđena svjedočanstva o slučajevima zlostavljanja koji su se dogodili između 1950. i 2022. godine, s više od 4800 žrtava.

Rimski biskup više je puta apelirao na sve u Crkvi da se suprotstave ovom ozbiljnom problemu i pomognu žrtvama. U 2019. godini sazvao je globalni summit na ovu temu u Vatikanu i izdao izmjene kanonskog prava kako bi se kažnjavali počinitelji na svim razinama Crkve. Vatikan je potvrdio da će Papa susresti žrtve svećeničkog zlostavljanja tijekom posjeta Portugalu, ali zbog zaštite njihove privatnosti nisu objavljeni dodatni detalji. (mt/vaticannews)