Savjeti za celibat od strane oženjenog

Denis Juric

27.09.2023

Savjeti za celibat od strane oženjenog

Envato

Iz rubrike “Klerik vrsni”

Oprez: satira!

I. Manduriću

Ako Crkva tvoja, ponekad, u svojoj slabosti, podigne glasa ili ruke na tebe, namlati te (loša stvar) oprosti joj i ne uznosi se, pomoli se Bogu u skrovitosti i poniznosti, za snagu i strpljivost.

Čini sve da do toga ne dođe. Tvoja Crkva često dolazi umorna i shrvana od svoga rada. Ti budi njezin odmor i krijepi dušu njezinu vedrinom i služenjem. To će ti Bog dati u tvojoj svakodnevnoj molitvi. Da ne zvocaš i provociraš na udaranje, nju navodeći tako na “lošu stvar”.

Svoj posao napravi temeljito i ne dopusti da i Crkvu tvoju dočekuju obveze koje leže na tebi. Ugledaj se na djevicu Mariju, najsvetiji primjer služenja. Nemoj da Crkva još i suđe mora oprati nakon cijelog svog radnog dana.

Težak je to posao i često je zbog toga umorna ili nervozna. Zato ima tebe, da ju oraspoložiš i uveseliš nekim lijepim jelom, urednom kućom, mirnim i uhranjenim stadom.

Budi klerik vrsni. Oblači se tako da ne budu istaknuti tvoji mišići i dlake na grudima, koje mogu nekoga zavesti. Ne češljaj kosu ulijevo! Ne hodaj u potkošulju ili golog gornjeg dijela tijela! Na plaži se ogrni bademantilom i koristi jednodijelni kostim koji će pokrivati sve požudne dijelove tijela. Ne galami i ne pametuj s oltara. Ne provociraj batine!

Ako te usprkos svemu Crkva namlati, znači da si ipak negdje nešto zaboravio u svojoj histeriji i cmizdravosti.

Izdrži pa da ti se poviče: “Svaka čast, dečko!”