Sestra Jeannine Gramick: “Papa Franjo mi i nakon deset godina još uvijek ulijeva nadu.”

Ino Mamić

12.03.2023

Sestra Jeannine Gramick: “Papa Franjo mi i nakon deset godina još uvijek ulijeva nadu.”

Jeannine Gramick

Prenosimo promišljanje časne sestre Jeannine Gramick, SL, suosnivačice New Ways Ministry, američkog katoličkog servisa koji se zalaže za jednakost, uključivost i pravdu za LGBTQ+ osobe, povodom desete obljetnice pontifikata pape Franje koja se obilježava ovih dana.

Brzo sam uvidjela da će papa izabran 13. ožujka 2013. biti drugačiji od bilo kojeg pape kojega je Crkva ikad vidjela. Kako sam to znala? Čula sam da je sam platio svoj račun u pansionu Santa Marta, gdje je bio smješten tijekom konklava. Čula sam da je svom dostavljaču novina u Buenos Airesu poslao poruku da prestane dostavljati njegove dnevne novine. Čula sam da želi da mu iznošene cipele popravi njegov stari postolar. Čitajući njegov prvi javni intervju nakon izbora, u kojem je priznao: “Ja sam grešnik”, bila sam sigurna da će ovaj papa biti drugačijeg formata.

Preda mnom je bio čovjek koji nije koristio moć i svećenički položaj u cilju stjecanja privilegija. Ovdje je bila osoba koja je razumjela malog čovjeka i živjela njegove brige. Ovdje je bio ponizni biskup koji je priznao da je činio pogreške, ali koji je ujedno bio svjestan Božjeg milosrđa i praštanja. Upravo moj tip pape!

I uistinu, nije razočarao ni mene ni druge koji su bili željni pape koji bi nas vodio ka ispunjenju ideala Drugog vatikanskog sabora i biskupske sinode Pravda u svijetu održane 1971. godine. Papa Franjo nam je pokazao da su pravda i milosrđe, a ne pravila i doktrine, srce evanđelja i da trebaju biti prepoznatljivo obilježje Isusovih učenika.

Slijedeći evanđelje mira i pravde, papa Franjo je zakoračio prema marginama crkve i društva kako bi bio solidaran s ekonomski obespravljenima, zatvorenicima, izbjeglicama i migrantima, autohtonim narodima i čitavim nizom skupina s periferije, uključujući i LGBTQ+ osobe. Od njegovog pitanja koje je potreslo svijet u njegovoj prvoj pontifikalnoj godini – “Tko sam ja da sudim?” – pa do njegove posljednje izjave u kojoj je osudio kriminaliziranje homoseksualnosti, papa Franjo je postupno stavio pitanja LGBTQ+ u žižu interesa Crkve.

Papa Franjo susreo se s LGBTQ+ osobama i njihovim roditeljima, pozvao je trans-osobe u Vatikan i imenovao mnoge biskupe koji su prijateljski raspoloženi prema LGBTQ populaciji. Poslao je blagoslov brazilskom homoseksualnom paru na krštenju njihovo troje posvojene djece, te je napisao mnogo ohrabrujućih pisama drugim LGBTQ+ ljudima i njihovim svećenicima. Podržava građansku zajednicu istospolnih partnera u obliku životnog partnerstva. Smijenio je vatikanskog biskupa koji je bio odgovoran za zabranu blagoslova istospolnih parova.

Ipak, nitko nije savršen. Primjerice, papi Franji treba dodatnih informacija o mitu o takozvanoj rodnoj ideologiji. I on, kao i svi mi, mora stalno rasti u spoznaji. Ta tko je od nas došao do trenutnog znanja o seksualnosti i rodnim problematikama u jednom jedinom trenutku?

Neki se žale da Papa nije promijenio crkveni nauk o spolnosti. Odgovaram: “Papa se oslanja na to da će cijela Crkva izreći svoje mišljenje prije bilo kakve formalne promjene crkvenog učenja. Odgovornost je svih vjernika govoriti ono što vjerujemo kako bismo došli do istine.”

Mnogi katolici diljem svijeta pozivaju na reviziju seksualne etike. Ali potreban je veći zbor glasova u sveopćoj Crkvi. Svaka osoba ima proročku ulogu u toj promjeni; svaka osoba ima odgovornost ispričati svoju priču. Samo ako katolici kao zajednica prihvate tu odgovornost i čuju priču svake osobe, Duh Sveti će udahnuti život našoj crkvi.

Činjenica je da nijedan papa u kršćanskoj povijesti nije bio otvoreniji prema LGBTQ+ osobama. U prosincu 2013., papu Franju proglasili su “Osobom godine” i Time i The Advocate, velikim dijelom zbog njegove otvorenosti LGBTQ+ problematikama. Predlažem da ga katolička LGBTQ+ zajednica imenuje “Papom stoljeća” zbog nade koju je dao LGBTQ+ osobama, njihovim obiteljima i podupirateljima.

Na svom računalu imam malu plavo-bijelu naljepnicu sa slikom pape Franje i ovim riječima: “Ovaj mi papa daje nadu.” Vjerujem da je on svjetski pastir i da su katolici doista blagoslovljeni što imaju vođu poput pape Franje. Doista, deset godina kasnije, ovaj Papa mi još uvijek daje nadu!

Sestra Jeannine Gramick, SL, New Ways Ministry, 11. ožujka 2023.

 

Izvor: New Ways Ministry https://www.newwaysministry.org/2023/03/11/sister-jeannine-gramick-this-pope-still-gives-me-hope/