Söding: Crkvi je potrebna participacija da se izvuče iz krize

Tockazarez.hr

04.10.2023

Söding: Crkvi je potrebna participacija da se izvuče iz krize

Synodaler Weg/Maximilian von Lachner

Ako se Crkva želi izvući iz krize, potrebna je veća participacija, kazao je Söding za njemački “Welt” uoči Svjetske sinode.

Prema profesoru  Novog zavjeta i sudioniku Svjetske sinode Thomasu Södingu, Papa bi ubuduće trebao donositi odluke samo nakon konzultacija. “Sljedeći papa trebao bi osigurati da ne donosi samostalne odluke, već da se oslanja na savjetodavno tijelo koje se sastaje redovito, nekoliko puta godišnje, u kojem su zastupljeni i laici”, rekao je Söding za njemačke novine “Welt” u nedjelju.

“Crkva treba novu organizaciju procesa odlučivanja sa zajamčenim sudjelovanjem ako želi pronaći izlaz iz sadašnje ustavne krize”, rekao je profesor iz Bochuma.

Identificirao je zlouporabu moći, nedostatak ženskih prava i seksualni moral kao obilježja ove krize, koji su također veliki problem u crkvenim “boom regijama” kao što je Azija. “Ako Katolička crkva ne stavi ove probleme pod kontrolu, ljudi će se okrenuti i otići”, naglasio je Söding.

Söding ne očekuje nikakve odluke do sljedeće godine

Na pitanje o Svjetskoj sinodi koja počinje danas, a na kojoj sudjeluje kao teološki savjetnik, Söding je kazao da sinoda samo daje prijedloge, a ne formulira nikakve dogme ili zakone. Ne očekuje nikakve odluke do drugog dijela sastanka iduće godine. “Ali također kažem: Svatko tko želi raspravljati o načinu na koji bi Crkva trebala donositi odluke u budućnosti, ne može zanemariti konkretna pitanja”, rekao je teolog. To su unaprijed pokazali dokumenti sa svih strana svijeta.

S obzirom na nedavno zategnute odnose između Rima i Njemačke, Söding je rekao da su trenutno na putu bliže razmjene, “ponekad osobne i neformalne” . Ovo bi moglo samo pomoći. Papa Franjo zna da Crkva treba reforme, objasnio je potpredsjednik Središnjeg odbora njemačkih katolika (ZdK). “Mnogi vjernici diljem svijeta nadaju se da će se naš Sinodalni put u Njemačkoj uspješno nastaviti.”