Talijanske biskupije otvaraju vrata ukrajinskoj djeci u potrebi

Tockazarez.hr

11.09.2023

Talijanske biskupije otvaraju vrata ukrajinskoj djeci u potrebi

Foto: ANSA

“Trebamo raditi na rješavanju humanitarnoga pitanja, posebno što se tiče najslabijih osoba i sve one djece koja se moraju vratiti u Ukrajinu”, kazao je kardinal Zuppi na sinodi Ukrajinske grkokatoličke crkve.

Predsjednik Talijanske biskupske konferencije sudjelovao je na sastanku koji se održava u Rimu do 13. rujna. Spomenuvši se zauzimanja talijanskih biskupija u prihvaćanju, posebno maloljetnika, ponovno je potaknuo da se radi na rješavanju humanitarnog pitanja, posebno za najslabije osobe i za svu djecu koja moraju imati mogućnost vratiti se u Ukrajinu

Još jedan znak zajedništva s Rimokatoličkom crkvom i Crkvom u Italiji – tako je bolonjski nadbiskup kardinal Matteo Zuppi, predsjednik Talijanske biskupske konferencije, opisao svoje sudjelovanje, kao govornik, na Sinodi Ukrajinske grkokatoličke crkve koja se održava u Rimu do 13. rujna.

Nakon pozdrava Svjatoslava Ševčuka, kijivsko-haličkog nadbiskupa, kardinal Zuppi je u svom govoru – kako je objavljeno na web stranici Talijanske biskupske konferencije – istaknuo snažnu vezu među crkvama zbog velike prisutnosti Ukrajinaca i svećenika u Italiji, koja je ojačala tijekom sukoba, očitujući se u solidarnosti i konkretnoj blizini.

Podsjećajući na povijest Ukrajinske grkokatoličke Crkve, koju su obogatila svjedočanstva brojnih svećenika mučenika, poput blaženoga Omeljana Kovča, koji je preminuo 1944. godine u koncentracijskom logoru Majdanek, a 2009. je proglašen zaštitnikom svećenika Ukrajinske grkokatoličke Crkve, predsjednik Talijanske biskupske konferencije ponovno je izrazio žalost zbog patnje ukrajinskoga naroda i zbog besmislenosti ratova koji su – kako je rekao – uvijek bratoubilački porazi.

Prihvat talijanskih biskupija

Trebamo raditi na rješavanju humanitarnoga pitanja, posebno što se tiče najslabijih osoba i sve one djece koja se moraju vratiti u Ukrajinu – istaknuo je kardinal te spomenuo napore talijanskih biskupija na području prihvata, posebno maloljetnikā.

U kolovozu je 42 ukrajinske djece sa njihovim pratiteljima (ukupno 80 osoba), iz gradova Nikopol i Kryviy Rih u Dnipropetrovskoj oblasti, ugošćeno u biskupijama Senigallia, Ascoli Piceno i Macerata, zahvaljujući raspoloživosti lokalnih Caritasa i zajednica. Ta se inicijativa, koju podupiru Talijanska biskupska konferencija i Apostolska nuncijatura u Ukrajini, nadovezuje na druge projekte u okviru kojih je tijekom ljetnoga razdoblja više od 600 djece i mladih provelo nekoliko tjedna u miru, daleko od rata.

Pravedan i siguran mir

Kardinal Zuppi je potom potaknuo sve da se zauzmu za pravedan i siguran mir. Mir je pobjeda, a ne poniženje neprijatelja koje vodi u buduće neprijateljstvo i nesklonost – rekao je predsjednik Talijanske biskupske konferencije spominjući se riječī kardinala Lubomyra Husara, nekadašnjega velikog kijivsko-haličkog nadbiskupa i – kako je rekao – lika velikoga duhovnog autoriteta: „Prava će konačna pobjeda biti moguća ako se svi budemo ponašali kao ljudi u punom smislu riječi. Sve su druge pobjede samo djelomične ili nestvarne i nikada neće dovesti do istinskoga mira“.

Kardinal Zuppi je na kraju sudionicima Sinode Grkokatoličke crkve zajamčio molitve Crkvi u Italiji, u skladu sa željom pape Franje da se u listopadu, osobito u svetištima, moli za mir u svijetu i u Ukrajini. (mt/vatican news)