Teolog Markschies krizira Crkve u Njemačkoj zbog “klimatskog aktivizma”

Tockazarez.hr

19.09.2023

Teolog Markschies krizira Crkve u Njemačkoj zbog “klimatskog aktivizma”

dpa/dpaweb

Društvo ne treba Crkvu koja će ga educirati o klimatskim promjenama, smatra teolog Christoph Markschies. Tome služi znanost. “Crkva ima jedno mnogo važnije poslanje.”

Evangelički teolog Christoph Markschies kritizira crkve u Njemačkoj zbog njihova “klimatskog aktivizma”. Predsjednik Akademije za znanosti u Berlinu osvrnuo se jučer na poziv Evangeličke crkve u Njemačkoj (EKD) za sudjelovanje u klimatskom štrajku. Sličan poziv su uputili i biskupi Katoličke crkve u Njemačkoj, no Markschies u svom osvrtu katolike ne spominje izričito.

“Crkva se mora paziti da se ne pretvori u NGO (op. nevladina organizacija) s političkim ciljevima. Naprotiv, ona mora rješavanju klimatske krize ponuditi svoj specifično teološki i crkveni doprinos”, ističe Markschies.

“Pogrešno je iz biblijske priče o stvaranju, koja se – kao i ostali biblijski tekstovi – shvaća kao putokaz, izvlačiti izravne smjernice za djelovanje.” Ona nije “uputa za klimatski aktivizam”. Društvu nije potrebna Crkva koja će ga educirati o klimatskim promjenama. Tome služi znanost. “Crkva ima mnogo dublje i bitnije poslanje”, nastavlja Markschies. Ona nam “nudi perspektivu kako se nositi s našim vlastitim neuspjesima” te kako “utješiti i osnažiti ljude”.

Crkva neminovno djeluje politički, ali…

Crkva je “neizbježno politička, jer propovijed, koja nije usmjerena na konkretan život, nije ništa drugo nego nekakvo teološko predavanje”, dodaje ovaj teolog. No Crkva se ne smije ideologizirati: “To bi bilo jako loše. U našem društvu nema jasnih granica. Slično kao što znanost s vremena na vrijeme političke opcije predstavlja kao znanstvene autoritete, tako i Crkva za rješavanje pojedinih političkih pitanja koristi svoj (crkveni) autoritet.”

Na pitanje što on umjesto toga očekuje od Crkve, Markschies odgovara: “Prije svega, Crkva mora jasnije prepoznati i uvažiti bitnost teologije. Drugo, Crkvi su potrebni ljudi koji će stručnije upravljati osobljem i javnom komunikacijom. I treće, ona mora svjedočiti nešto vedriju i radosniju vjeru.”

Ovaj 60-godišnjak dodaje da Crkva nekako mora vratiti ljudima povjerenje, pogotovo u kriznim situacijama. To je ono što je rekao Dietrich Bonhoeffer: “Vjerujem da mi Bog daje onoliko snage koliko mi je potrebno u svakoj nuždi.” To je upravo ono što Crkva mora prenijeti i u javnost. “Ona to treba manifestirati na različitim mjestima. Mi doista imamo kršćanske zajednice koje čine mnogo toga za cijelo društvo. One bi trebale postati vidljivije.”

KNA