Tomáš Halík: Potrebno je novo shvaćanje Boga

Tockazarez.hr

27.03.2023

Tomáš Halík: Potrebno je novo shvaćanje Boga

Foto: Center for the Study of Europe, Boston University

Poznati češki sociolog i teolog Tomáš Halík u nedavnom je razgovoru za austrijski Kirchenzeitung govorio o obnovi Crkve, novom shvaćanju Boga i kako se kršćanstvo treba odnositi prema globalizaciji.

Globalizacija bila je po Tomášu Halíku najvažniji proces moderne kulture. A sad se upravo ta globalizacija nalazi u krizi zbog negativnih strana i posljedica. Tu su nasilje, pandemija, jaz između bogatih i siromašnih, a ponajviše rastući populizam. Od toga se budi novi nacionalizam, religijski fundamentalizam i nadasve politički ekstremizam. “Sada moramo duboko obnoviti proces globalizacije i potrebna nam je međunarodna suradnja, novi ekumenizam”, kazao je Halík za austrijski Kirchenzeitung, a prenio je portal fratellanza.

Da Crkva u tom procesu igra ključnu ulogu, Halík je opisao riječima Teilharda de Chardina. “Crkva bi u tom procesu trebala igrati vrlo važnu ulogu. Mislim na Teilharda de Chardina koji je rekao: Najviši stupanj razvoja u svijetu i u ljudima neće doći automatski kao rezultat tehnološkog napretka, već je potrebna jedna duhovna energija. To je kršćanska ljubav. To je jedina sila koja ujedinjuje bez uništavanja. Crkva treba ići tim putem kršćanske ljubavi, ukidati granice predrasuda i stvarati kulturu blizine.”

Duhovnost je po njemu jedan mogući način suočavanja s radikalno pluralističkim i podijeljenim društvom. Kazao je kako ta duhovnost nije nešto emocionalno ili ezoterično, već slušanje Evanđelje. “No prisutnost Crkve u društvu i teološko produbljivanje i duhovna obnova moraju ići zajedno. Trebamo novo shvaćanje Boga kao dinamičnog Boga koji djeluje u povijesti i novu viziju čovjeka. To je novo vino o kojem Isus govori – za koje su, naravno, potrebne i nove mješine. U biti, više me zanima novo vino. Novo vino je inspiracija za pronalazak novih mješina. Mislim da ne funkcionira obrnuto: nove mješine ne stvaraju novo vino.”

Sinodalni proces koji je pokrenuo papa Franjo za cijelu Crkvu nove su mješine. Ipak Halik smatra da je pogled previše usmjeren na pitanje strukturalne obnove. “Nedavno je u Pragu održana skupština Katoličke crkve svih europskih zemalja. Zabrinut sam što su voditelji sinodalnog procesa previše usredotočeni na pitanje institucionalne obnove. No sinodalna reforma ipak mora biti sljedeći korak, i to u decentraliziranom obliku.” (mt)