Treba li rediti oženjene muškarce unatoč zabrani?

Tockazarez.hr

17.08.2023

Treba li rediti oženjene muškarce unatoč zabrani?

Foto: KNA

Iako je legitimna zabrinutost Sternberga, kršenje zakona očvršćava fronte umjesto da ih omekšava.

Kanonski pravnik iz Mainza Matthias Pulte smatra “apsurdnim” prijedlog bivšeg predsjednika Središnjeg odbora njemačkih katolika (ZdK) Thomasa Sternberga prema kojem bi njemački biskupi trebali za svećenike zaređivati ​​oženjene muškarce bez pristanka Rima. Pulte to u konačnici smatra “kontraproduktivnim”.

“Kao rezultat toga, ideja gospodina Sternberga ne donosi ništa osim frustracije i štete svima koji su uključeni”, piše Pulte u izjavi za njemački portal katholisch.de. Iako je legitimna zabrinutost Sternberga, kršenje zakona očvršćava fronte umjesto da ih omekšava. Sternberg bi to zapravo trebao znati “kao iskusan političar i crkveni dužnosnik”, kazao je Pulte.

Pulte navodi da mjesni biskup nema ovlasti osloboditi svećenike obveze celibata. To može učiniti samo Vatikan u pojedinačnim slučajevima. Biskupi koji su protuzakonito zaredili oženjene đakone stoga bi kršili zakon i tako izvukli kaznu prema kan. 1336 §§ 2-4. Za nezakonitu “zaređenu” osobu to znači i opasnost od kaznenog postupka jer bi protuzakonito vršio svećeničku zadaću. Iz toga slijedi dodjela “pravedne kazne”, a izopćenje prema kan. 1331. nije isključena u ovom kontekstu.

U intervjuu u utorak, Sternberg je postavio pitanje zašto nekoliko biskup ne zaredi dobre, teološki dobro educirane oženjene đakone za svećenike. “Kad bi to učinili, što bi se dogodilo? Kakve bi sankcije Rim tada imao?”, rekao je Sternberg. Razlog njegove inicijative je želja nadbiskupa Brisbanea Marka Coleridgea da može zarediti ​​oženjene muškarce kao svećenike, jer je obvezni celibat Aboridžinima kulturološki potpuno stran. (mt/kna/katholisch.de)